Srbija - Rusija 03RAGBI 13
Srbija bolja od Rusije, korak bliže ka SP!
 
Ragbi 13 reprezentacija Srbije napravila je veliki korak ka plasmanu u drugi krug kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2017. godine u Australiji i Novom Zelandu. Na terenu Nastavnog centra Makiš u Begradu, najbolji srpski ragbisti su u uzbudljivoj završnici savladali Rusiju sa 20:15 (10:6).
Meč je igran u okviru Evropskog šampionata B koji je prva faza kvalifikacija za SP, a Srbija sa ovom pobedom ostaje lider ispred današnjeg rivala, Ukrajine i Italije.
Do prve pobede u istoriji protiv Rusa, izabranici Marka Jankovića stigli su zahvaljujući borbenoj igri i velikoj želji da posle šest poraza u isto toliko mečeva konačno savladaju velikog rivala.
Srbija je igrala mirno od početka i kontrolisala je rezultat, vodivši sa 6:0 i 10:6 u prvom poluvremenu, posle eseja i pretvaranja Vojislava Dedića i eseja Stevana Stevanovića. Međutim, iskusna ekipa Rusa držala je priključak zahvaljujući izrazito fizičkoj igri, koristeći to što Srbija sa druge strane svoju vidljivo bolju igru nije pretvorila u ozbiljnije vođstvo.
Velika želja i doza nervoze je koštala „orlove“ nekoliko grešaka, pogotovu na startu drugog poluvremenu. Predvođeni Romanom Ovčinjikovim, Rusi su još jednom izjednačili na 10:10, da bi potom uspeli brzo i da anuliraju novo vođstvo domaćina. Zogović je poentirao za 14:10, ali je Koroljev vrlo brzo izjednačio na 14:14.
Veoma isrcpljujuća utakmica je u poslednjih 20 minuta donela brojne greške i sa jedne i sa druge strane, sve dok Ovčinjikov nije u 70. minutu pogodio dropku za prvo vođstvo Rusa na utakmici – 15:14. Mogli su gosti potom da uvećaju prednost, međutim, odbrana Srbije je danas bila sjajna i zadržala je na esej liniji nekoliko opasnih prodora.
Dobivši loptu, nazad, srpski ragbisti su u 77. minutu sjajan napad krunisali drugim esejem Stevana Stevanovića za vođstvo od 18:15. Vojislav Dedić je uspešnim pretvaranjem postavio konačnih 20:15, jer u preostalom vremenu Srbija nije dozvolila Rusima da ozbiljnije priprete svojim napadom.
Ponosan sam na ove momke koji su pokazali kako se bori za dres Srbije. Ovo je velika pobeda za nas, prva protiv ekipe koju nikako nismo mogli da savladamo prethodnih godina. Mislim da je presudilo naše veliko srce, bilo je grešaka, ali ćemo ih ispraviti. Idemo dalje, naš cilj se zna, plasman u narednu rundu kvalifikacija, ovaj trijumf nas je samo približio, ostaje da u naredna dva meča potvrdimo sav naš trud i mukotrpan rad – rekao je selektor Srbije Marko Janković.
Sa ovom pobedom, Srbija sada ima šest poena i samostalni je lider Evropskog šampionata B ispred Rusije koja ima četiri poena. Dalje idu tri prvoplasirane ekipe, koje će se zajedno sa Velsom, Irskom i pobednikom Evropskog šampionata C boriti za jedno od tri preostala mesta iz Evrope na Svetskom prvenstvu 2017. godine.
Naredni meč, Srbija igra u Italiji 20. juna, a prošle godine u prvom delu takmičenja „azuri“ su u Beogradu izgubili sa 45:6.
Povezana vest:  NORDIJSKA KOMBINACIJA, Feliks Gotvald slavio u Šonahu