ministarka_samardzic_markovicU pripremi nacrt o promenama na infrastrukturi stadiona

 

Ministarka sporta i omladine Srbije, Snežana Samardžić Marković najavila je danas u Beogradu da će se u saradnji sa ministarstvima za životnu sredinu i ekonomiju predložiti takva infrastruktura stadiona, koja bi doprineo poboljšanju bezbednosti i sprečavanju nasilja u sportu.

U pripremi takvog plana učestvovaće i Fudbalski savez Srbije, a sve to bi trebalo da doprinese efikasnijoj intervenciji policije i redara na stadionima u slučaju nasilja.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, NORDIJSKA KOMBINACIJA, Dvostruko slavlje za SAD

Samardžić Marković je ovo rekla na početku današnje sednice Stalnog komiteta za sprečavanje nasilja na sportskim događajima, koja je danas počela u Beogradu. Ministarka je kazala i da očekuje da će se usvajanjem novog zakona o sportu poboljšati bezbednosna situacija.

-Nerešeno pitanje vlasništva klubova sprečavalo je pre svega ulaganje u infrastrukturu koja bi pomogla sprečavanju nasilja. Novi zakon će doprineti bezbednosti, ali ne može sport sam da izađe na kraj sa tim problemom, pošto je ono uvezeno u sport – rekla je ministarka.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, Vukovi na Vajkingse posle juniora

Samardžić Marković je kazala da je namera države da marginalizuje huligane, ali je istakla da je u borbi sa njima potrebna i odlučnija reakcija pravosuđa.

-Savet za borbu protiv nasilja na stadionima inicirao je predlog o zabrani navijačkih podgrupa, koji skoro godinu dana stoji u tužilaštvu. Zanimali smo se šta se dešava sa tim. Nismo mogli da utičemo, pošto je tužilaštvo nezavisno – rekla je Samardžić Marković.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, BIATLON (M) 15KM, Drugo zlato Rusa

Stalni komitet za sprečavanje nasilje Saveta Evrope počeo je danas 30. zasedanje u Beogradu, koje će trajati dva dana. Na dnevnom redu će, između ostalog, biti reči i predstojećim velikim sportskim takmičenjima.

Na početku zasedanja odata je počast poginulima na belgijskom stadionu Hejsel pre 25 godina.