Dorcol - Zvezda finale Kupa 2015 02RAGBI 13
Dorćol preko Zvezde do novog Kupa

Ragbisti Dorćola nastavili su sa svojom dominacijom u Kupu Srbije u ragbiju 13. U ovogodišnjem finalu na stadionu Nastavnog centra Makiš u Beogradu, Dorćolci su titulu odbranili trijumfom nad Crvenom zvezdom sa 38:34 (20:24) i tako ostali jedini osvajač nacionalnog Kupa u modernoj istoriji ragbija 13 na ovim prostorima.

Do prvog pehara u sezoni, Dorćol je došao posle velike borbe protiv aktuelnog šampiona koji je sjanom igrom na početku meča umalo lako stigao do trijumfa.
Esejima Miloša Ćalića (dva), Vladislava Dedića i Denisa Čengaja, te uspešnim pretvaranjima Vojislava Dedića, crveno-beli su posle pola sata igre vodili sa ubedljivih 26:6. Oporavljeni reprezentativci Stevan Stevanović (esej) i kapiten Dalibor Vukanović (pretvaranje) držali su poenima kako tako branioca trofeja tom delu meča.

Povezana vest:  NHL VESTI, Nastavak sjajnih igara Detroita i Minnesote

Međutim, u finišu prvog poluvremena usledila je mnogo bolja igra Dorćola koji je vezao tri eseja i tako do pauze smanjio prednost Zvezde na svega minus četiri (24:20). Strelci eseja bili su Aleksa Radić, Milan Avramović i Vukanović koji je uz to imao i dva uspešna pretvaranja.

Potpuni preokret doneo je novim esejem nezaustavljivi Stevanović na početku drugog poluvremena (26:24), ali aktuelni šampion desetak minuta kasnije u 55. minutu preko Vladice Nikolića stiče novo vođstvo – 30:26. Zvezdina prednost trajala je samo pet minuta jer su Stevanović i kapiten Vukanović ponovo prekrenuli na 32:30.

Povezana vest:  Ministar Udovičić na otvaranju sportskih terena u Vrnjačkoj banji

Prava drama viđena je u poslednjih deset minuta meča – Miloš Zogović esejem crveno-bele opet stavlja u prednost (34:32), koju, međutim, Vojislav Dedić nije uvećao jer je promašio pretvaranje.

Zvezdaše je svega nekoliko minuta delilo od velike pobede, ali inspirisani kapiten Dorćola i reprezentacije Srbije Dalibor Vukanović još jednom je pokazao da je najbolji kada je najpotrebnije pa je esejem i pretvaranjem doneo pobedu svojoj ekipi.
Dorćolu je to 11 trofej u Kupu u isto toliko odigranih finala u modernoj istoriji ragbija 13 u Srbiji.

Inače, u predigri finala Kupa, na stadionu u Makišu odigrano je i finale Štita, utešnog takmičenja za ekipe koje su eliminisane u četvrtfinalu Kupa. Titulu u Štitu osvojila je ekipa Radničkog iz Nove Pazove savladavši Soko sa 58:32.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, 2016 IIHF SP U20: Bolan poraz od Španije na startu

DORĆOL – CRVENA ZVEZDA 38:34 (20:24)

Stadion: Nastavnog centra Makiš. Gledalaca: 300. Sudija: Miloš Milinković (Beograd). Pomoćnici: Ivica Đorđević i Uroš Crnčević (obojica Beograd).

Eseji: Stevanović 3, Vukanović 2, Radić, Avramović (Dorćol), Ćalić 2, Vladislav Dedić, Zogović, Nikolić, Čengaj (Crvena zvezda). Pretvaranja: Vukanović 5 (Dorćol), Vojislav Dedić 5 (Crvena zvezda).

DORĆOL: Mor, Avramović, Petrović, Radić, S. Vukanović, Dajč, D. Vukanović, Stanić, Vlahović, Aleksić, Čobanović, Stevanović, Nedeljković, Pavlović, Božović, Devetak, Spajić.

CRVENA ZVEZDA: Zogović, Žujić, Predojević, Trifunović, Perić, Ćengaj, Đurić, Ćalić, Štrbac, Vukosavljević, Vojislav Dedić, Vladislav Dedić, Bulić, Manak, Tomić, Kostadinović, Nikolić.