Specijalna olimpijada

Održano donatorsko veče za odlazak Srbije na SO u SAD

Donatorsko veče povodom odlaska delegacije Srbije na Specijalnu Olimpijadu u Los Anđeles odražno je danas u klubu „Terasa“ na Kalemegdanu pod nazivom „Srbija zemlja Ljudi – Poslednji poziv za ukrcavanje“.
Cilj donatorske večeri bio je prikupljanje materijalnih sredstava potrebnih za odlazak sportista, osoba sa intelektualnim smetanjama, na takmičenje u SAD.
Put u Los Anđeles sportistima sa intelektualnim smetnjama obezbedili su Vlada Srbije, koja je iz budžetskih rezervi izdvojila 12,5 miliona dinara, kao i najbolji teniser sveta Novak Đoković pošto je donirao tri miliona.
Specijalna Olimpijada Srbije spada u drugu kategoriju saveza pri Sportskom Savezu, dok je ministarstvo omladine i sporta ove godine podržalo odlazak srpskih sportista.
Pozivu na donatorsko veče odazvale su se mnoge poznate ličnosti, među kojima je najveći broj glumaca i sportista, a pre svih legendarni odbojkaš Vanja Grbć, glavni promoter srpskog tima za Specijalnu Olimpijadu.
-Večeras je prilika da se zahvalimo svima, kao i da našoj deci skupimo pare da se obuku i da na defile izađu kao prava delegaciija. Hteli smo da oni vide kako narod brine, a u akciju smo krenuli još pre tri meseca. Deci medalje nisu vazne koliko svaki poen, svaka lopta koju odigraju, ona uživaju o tome što rade i to im je jedini prozor u svet – rekao je Grbić novinarima na Kalemgdanu.
Prema njegovim rečima pre par dana dobio je poziv Jelene Đoković i poručila mu da Novak želi da kupi 20 karata, polovinu srpskih učesnika.
-To nam je značajno olakšalo jer je ostalo da kupimo samo polovinu, ali je sa druge strane bio znacaj implus. S obzirom da je Vlada Srbije već dobila podatke pre nekih 10 dana i da se čekalo da ih pogleda Aleksandar Vučić, koji se u SAD uverio koliko je Specijalna Olimpijada značajna. Nisam sumnjao da će država smoći snage da ovoj deci pruži pomoć.
Državni sekretar za sport Predrag Peruničić istakao je da je država maksimalno izašla u susret kako bi se srpski tim našao u SAD.
-Svi koji prate sport znaju da je naš finansjiski sistem u sportu sređen, država je ižašla u susret, kao i svakom sportu. Siguran da će deci Olimpijada mnogo značiti i drago mi je što se sve uspešno završilo – naveo je Peruničić.
Specijalna Olimpijada biće održana od 21. jula do 4. avgusta u Los Anđelesu.
Ovogodišnje takmičenje u Los Anđelesu okupiće više od 7.500 sportista iz preko 170 zemalja sveta, a delegaciju Srbije čini 109 članova. Organizatori su pokrili sve troškove smeštaja i ishrane, a na delegacijama koje dolaze je da obezbede avionski prevoz do Los Anđelesa.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Prvenstvo Srbije: Doigravanje počinje u Segedinu, Tisa Volan i NS Stars za treće mesto