prijem za ragbiste Ukrajine i Rusije

RAGBI 13
Beograd u subotu domaćin meča Ukrajina – Rusija

Ragbi 13 Federacije Srbije (R13FS) priredila je u Opstini Stari grad koktel povodom istorijske utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2017. godine između Ukrajine i Rusije koja se igra u subotu 4. jula u Beogradu. Zbog politčkih tenzija između dve zemlje, meč Evropskog šampionata B, odnosno prve faze kvalifikacija za SP, nije mogao da se održi u Harkovu kako je prvobitno bilo planirano, pa će biti odigran na stadionu Nastavnog centra Makiš sa početkom u 18.00 časova.

Direktni nosilac domaćinstva je Ragbi 13 federacija Beograda (R13FB) koja zajedno sa Ragbi 13 federacijom Srbije pruža ne samo tehničku podršku, već je zahvaljujući angažovanju Opštine Stari finansijski pomogla odigravanje ove utakmice.

Povezana vest:  Marijevo svetski prvak u banatskim šorama

– Mada smo u Evropskom sampionatu B direktni rivali za plasman na SP, nismo zeleli da dozvolimo da politika bude jaca od sporta. Zbog toga smo zajednickim snagama zajedno sa nasim prijateljima iz obe federacije dogovorili da Beograd bude domacin ove istorijske utakmice. Veliku podrsku dobili smo od vodecih ljudi iz svetskog ragbija 13, pa se utakmica igra tokom vikenda kada smo domacini i Kongresa Evropske ragbi liga federacije, sto je posebna cast jer je Beograd prvi grad u kojem ce se odrzati ovaj skup, van Pariza i Londona – izjavio je predsednik Ragbi 13 federacije Srbije Radoslav Novakovic.

Povezana vest:  Kuglaška reprezentacija prikupila pomoć za poplavljene

Uzbudljiv ragbi vikend zaokružiće u nedelju 5. jula Evropsko prvenstvo u ragbiju 9, turnirskoj verziji ragbija 13 koje se sa početkom u 14.00 časova isto igra na stadionu Nastavnog centra Makiš. Na turniru čiji je takođe pokrovitelj Opština Stari grad, uz Srbiju učestvuje ukupno šest ekipa: Rusija, Ukrajina, Mađarska,Češka i Bosna i Hercegovina. Ulaz na utakmice i u subotu i u nedelju je besplatan.

– Ragbi 13 federacije Srbije je lider u razvoju ragbi lige u ovom delu Evrope i sve ovo sto se desava ovog vikenda je svojevrsno priznanje za ulozeni trud. Ukrajinu i Rusiju ocekuje bitna utakmica u kvalifikacijama za SP i znam da ce to biti jedan pravi spektakl sa kojeg cemo svi zajedno poslati poruku mira i prijateljstva – rekao je predsednik Međunarodne federacije ragbi lige (RLIF) Najdžel Vud.

Povezana vest:  KUGLANJE, Beograd iskovao bodove protiv Metalca, Pionir sjajniji od Kristala

Reprezentacija Srbija trenutni je lider Evropskog šampionata B sa osam poena i izborila je plasman u drugi krug kvalifikacija za SP. Rusija zauzima drugo mesto sa polovičnim učinkom iz četiri utakmice, isto koliko ima i Italija na trećem mestu, dok je Ukrajina je na poslednjem mestu bez bodova uz utakmicu manje.

Uz Srbiju, jos dve ekipe idu dalje i naredne godine uz Irsku, Vels i pobednika Ervopsog sampionata C borice se za tri preostala mesta iz Evrope na SP. Međusobni duel Rusije i Ukrajine može razjasniti mnoge stvari u borbi za odlazak u dalji krug kvalfikacija za SP.