rugby-ballAfera o problemu rasizma u novozelandskom ragbiju

 

Premijer Novog Zelanda Džon Ki nazvao je danas uvredljivim i netačnim tvrdnje bivšeg kapitena ragbi reprezentacije te zemlje Endija Hejdena da je ekipa Kenterberi Krusejdersa svojevremeno mogla da dovede najviše trojicu igrača koji nisu belci.

-Siguran sam da ćemo ozbiljno razmotriti te tvrdnje i videti kuda one vode. Čini mi se da su takve izjave netačne, pa čak i uvredljive – rekao je Ki.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Šlirencauer pobedio u Insbruku

Hejdenove tvrdnje o rasističkoj politici u Krusejdersima demantovali su i bivši funkcioneri tog kluba Stiv Tju i Hamiš Rijah.

-Jednom su Krusejdersi angažovali trojicu igrača koji nisu belci i to je bilo to. Dugo su se držali takve politike. To je loše, ali postoji u novozelandskom ragbiju – rekao je nedavno Hejden, koji je belac.

Hejden je rekao i da mu je pre nekoliko godina jedan od prijatelja koji je vodio omladinsku školu Kenterberija potvrdio da ne može da dovede više trojice igrača koji nisu belci.

Povezana vest:  Vrhunska olimpijska i svetska šampionka u skijanju, Tina Mejz, komentarisaće Svetski kup na Eurosport kanalu

Ragbi je na Novom Zelandu najpopularniji sport, a nacionalni tim ove zemlje 1987. godine osvojio je titulu svetskog prvaka.