LUKA POPOVIC 2013.jpg

STRELIČARSTVO
Popović prošao u direktne eliminacije na SP

Srpski streličar Luka Popović, reprezentativac beogradskog kluba „Elit arčeri“, prošao je u direktne eliminacije na seniorskom Šampionatu sveta u Kopenhagenu pošto je u kvalifikacijama olimpik stilom na 72 strele na 70 metara („olimipijska runda“) zauzeo visoko 84. mesto u konkurenciji 212 streličara sa 630 krugova (prva „ruka“ od 36 strela 322, druga 308). Popović je ispunio i „minimalni kvalifikacioni rezultat“ (em – ku – es) od 625 krugova. Najbolji rezultat u kvalifikacijama po jakom vetru i uz kišu imao je Mauro Nespoli (Italija) sa 666 krugova.
U borbi za plasman među 48 u sredu 29. jula Popović će se sastati se sa Poljakom Pavelom Merzecom koji je bio 32. u kvalifikacijama sa 643 kruga. Eliminacije su na 12 strela.
Drugi srpski predstavnik Aleksandar Beatović iz Velosa osvojio je 154. mesto sa 600 krugova (298 i 302). Presek za eliminacije napravljen je za 104 streličara i 104. je imao 624 kruga.
– Ovo je jedan od najboljih naših plasmana na Šampionatima sveta u poslednje vreme i to u konkurenciji 212 streličara što je izuzetno veliki broj – kaže predsednik Streličarskog saveza Srbije Dragan Svilanović.- Luka Popović je pokazao da je u dobroj formi i sa optimizmom možemo da očekujemo nastavak takmičenja.
Osam najboljih nacija sa SP dobijaju kroz ekipni deo svaka po tri olimpijske kvote za Rio. U pojedinačnom delu, osam streličara koji su najbolje plasirani, kada se izuzmu takmičari koji su dobili kvote kroz ekipni deo, dobiće za svoju zemlju po jednu olimpijsku vizu.
Po završetku Svetskog šampionata održaće se i kvalifkacioni turnir za OI na kome neće učestovati takmičari koji su se kvalifikavali kao članovi ekipa na Šampionatu sveta.
Sa Lukom Popovićem je i njegov trener Svetlana Popović, koja se zahvalila Ministarstvu omladine i sporta Srbije, OK Srbije, SS Srbije i naročito Sekretarijatu za sport i omladinu Beograda koji joj je platio smeštaj u Kopenghagenu:
– Malo smo se pribojavali kako ćemo se aklimatizovati na vreme u Danskoj jer smo radili u Beogradu na pripremama sa poznatim korejskim stručnjakom Sukom veoma naporno na tempereturama od 40 stepeni – rekla je Svetlana Popović.- Na treninzima je Luka Popović imao od 660 do 670 krugova, u Kopenhagenu je bilo nešto slabije jer je i vreme bilo loše, ali dovoljno da se plasira u eliminaicje. Izuzetno je pripremljen, bolje od ovoga nismo mogli i nadamo se dobrim vestima drugog dana takmičenja.
Parovi ekipnog četvrtfinala za muškarce (ove nacije su osvojile po tri vize za Rio) su Koreja – Španija, Australija – SAD, Holandija – Tajvan, Kina – Italija. Kod žena zemlje koje su osvojile po tri vize su Kina, Kolumbija, Gruzija, Indija, Japan, Koreja, Meksiko i Rusija. Brazil, kao domaćin, ima pravo na ekipu u obe konkurencije. Ukupan broj učesnika na OI u Riju u muškoj i ženskoj konkurenciji je po 64.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Ana Feninger pobednica veleslaloma u Lincu