slavko gak ssb

Gak: Beograd pomaže 150 klubova

Gradski sekretar za sport i omladinu Slavko Gak izjavio je danas da Beograd pomaže 150 klubova, a da prioritet imaju oni koji rade s većim brojem dece.
Gak je, gostujući na RTS-u, kazao da se ta pomoć prevashodno odnosi na obezbeđivanje besplatnih termina u gradskim sportskim centrima.
Prema njegovim rečima, 100 miliona dinara odvaja se za besplatne termine, dok se ista suma odvaja za funkcionisanje 58 sportskih saveza u srpskoj prestonici, kao i dva saveza koji okupljaju osobe sa invaliditetom.
-Najuspešniji klubovi dobijaju i do 350 sati besplatnih termina u dvoranama i bazenima, što nije mali broj termina. Ta cifra, kada se preračuna na 150 klubova, iznosi 14.500 besplatnih sati. Ranije je bio slučaj da je sekrtetarijat uplaćivao novac na račun kluba za te svrhe, a da on ne završi tamo za šta je namenjen, zbog čega je i ovaj problem rešen direktnim uplatama sportskim centrima – rekao je Gak i podsetio da je Grad tokom prošle godine pomogao klubove koji su igrali evropske lige sa dodatnih 50 miliona dinara.
On je dodao da u poslednjih 15 godina ne postoji klub u Beogradu koji ne traži članarinu od svojih članova. Po novom nacrtu zakona o sportu, predviđeno je, kako je rekao, da članarina u klubovima ne sme da prelazi 10 odsto od prosečne zarade, a Beograd je tražio da se u zakonu omogući poseban inspekcijski nadzor u toj oblasti.
Gak je istakao da je plan sekretarijata za sport i omladinu da se uradi jasna kategorizacija klubova, koja će pokazati koji su to klubovi koji su u prethodnim godinama predstavljali Beograd na najbolji način, kao i one koji su imali najuspešnije trenere, posebno one koji su radili s najmlađim kategorijama, kao i koji su to klubovi koji su okupili najviše dece i dali reprezentativce.
Sekretarijatu će, prema njegovim rečima, prevashodni cilj u narednom periodu biti rad sa decom u osnovnom obrazovanju, kao i povratak bazičnim sportovima.

Povezana vest:  OI LONDON, Jahački sportovi u Griniču