marko stojanovic pred karling

Delegati 4.Svetskog karling kongresa počeli da stižu u Beograd

Četvrti po redu Svetski karling kongres održaće se u Beogradu od 2. do 5.septembra, ali su delegati već počeli da stižu u srpsku prestonicu. Mnogi će ostati i nekoliko dana duže. Sve to dokazuje da sportski, kulturni i kongresni turizam mogu puno doprineti našoj privredi jer će sam kongres doneti preko 100.000 evra Beogradu. Ovo je najveći, do sada, Svetski karling kongres kojem će prisustvovati preko 140 delegata i gostiju iz 46 zemalja od 53 članice Svetske karling federacije. Po broju zastupljenih zemalja to je jedan od najvećih sportsko-kongresnih događaja u Srbiji.
-Imamo veliku čast da u Beogradu ugostimo funkcionere iz celog sveta sa rukovodstvom Svetske karling federacije. Pored kongresa očekuje nas dosta drugih aktivnosti jer se ove godine obeležava i 10 godina od kada je gurnut prvi kamen u Srbiji 18.februara 2005. na otvorenom klizalištu na Starom DIF-u. Odmah nakon toga je Nacionalni savez za karling Srbije, a tada Karling savez Srbije i Crne Gore primljen u članstvo Svetske karling federacije i Olimpijskog komiteta Srbije – rekao je Marko Stojanović, predsednik Nacionalnog saveza za karling Srbije.
Rezultat predanog rada rukovodstva Nacionalnog saveza za karling Srbije, Saveza za karling Beograda i agencije DMC Vekol koja se bavi organizacijom turističkih događanja su upravo prvi dani septembra.
-Pored kongresa koji će biti održan u Kraun plazi biće organizovan niz pratećih programa a među najvažnijima je simbolično zidanje prvog zida buduće hale za karling, jedine na Balkanu – veli Stojanović.
Na tom događaju u Surčinu biće prisutni – Predsednica Svetske karling federacije Kejt Kejtnes (Kate Caithness) i članovi upravnog odbora Svetske karling federacije zajedno sa predsednicom Gradske opštine Surčin Vesnom Šalović sa saradnicima, Marko Stojanović – predsednik, Miodrag Kastratović – generalni sekretar, Dara Gravara – potpredsednica i predstavnici i reprezentativci Nacionalnog karling saveza Srbije.
Svi prisutni će imati prilike da se flomasterom potpišu na jednu ciglu i uzidaju je u zid koji će imati posebno mesto u budućoj karling hali i na taj način daju svoj doprinos izgradnji. Početnu investiciju za izgradnju hale je obezbedila Svetska karling federacija dok je gradska opština Surčin obezbedila zemljište za izgradnju u okviri svog sportskog centra.
Predsednica Svetske karling federacije, Kejt Kejtnes će 2.septembra posetiti Sportsku gimnaziju u Beogradu i održati kratko predavanje o karlingu đacima sportistima među kojima je i Filip Stojanović najmlađi član muške karling reprezentacije Srbije koja je 2013.godine u Kopenhagenu osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu grupe „C“.
-Po dobijanju organizacije Kongresa pokrenute su PR aktivnosti prema članicama Svetske karling federacije kako bi im se Beograd i Srbija, naši turistički potencijali, kultura i zabava predstavili na pravi način i sve sa ciljem da se poveća broj prisutnih delegata, odnosno da se dovede što veći broj ljudi iz sveta karlinga od kojih velika većina nikada nije bila u Srbiji. Pokrenuta je stranica na Fejsbuku gde su redovno objavljivane informacije o Beogradu i Srbiji, postavljani linkovi na informacije o Beogradu, Srbiji, Vinči, Lepenskom viru, manastirima, Nikoli Tesli, uspesima naših sportista, linkovi na sajtove Vikipedije, turističkih organizacija Beograda i Srbije i udruženja kao što su Srbija za mlade.
Pozivani su da skinu i različite aplikacije koje postoje na različitim jezicima o turizmu, kulturnim manifestacijama i drugim informativnim i zabavnim sadržajima. Birani su i deljeni različiti snimci, klipovi, reportaže i druga audiovizuelna predstavljanja Beogradskih znamenitosti, kulture, gastronomije, zabave.
Na kraju je pokrenuta i Jutjub kampanja „Srpski za turiste“ koja se sastojala od 6 profesionalno produciranih kratkih video snimaka obrazovno-zabavnog sadržaja koje su proizveli Marko Stojanović i producentska kuća Stanković i sinovi.
Uložen je ozbiljan trud koji je rezultirao povećanjem broja prisutnih za skoro 50% i ljudima koji dolaze pripremljeni za Beograd i Srbiju, dovoljno informisani i edukovani da budu intrigirani i žele da dođu i ostanu duže od trajanja kongresa.
Među zemljama koje će biti zastupljene na kongresu su i Katar koji je tražio prijem u Svetsku karling federaciju, Brazil kao jedini predstavnik iz Južne Amerike, Hong Kong, Australija, Novi Zeland, Gruzije, a najveći broj delegata nam dolaze iz Kanade, SAD, Rusije, Kine, Koreje i Švajcarske.
-Poveravanje organizacije Svetskog karling kongresa Nacionalnom savezu za karling Srbije je veliko priznanje, obzirom da je Beograd domaćin posle Rina (Nevada, SAD), Kopenhagena (Danska), Tarnberi (Škotska). Svi ovi gradovi, njihovi olimpijski komiteti i ministarstva su u velikoj meri finansijski pomogli održavanje kongresa u njihovim zemljama. Kod nas nije potrošen niti jedan dinar iz budžeta i sve je organizovano bez pomoći države i grada, jedino su turističke organizacije Beograda i Srbije donirale promotivne materijale za pakete dobrodošlice delegatima – rekao je Stojanović.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, SP 2012, Slovaci nadigrali SAD, Norvežani namučili Čehe