ULTRALAKO LETENJE

ULTRALAKO LETENJE
Iako laki, vetar ih nije oduvao

Goran Spasić iz Aerokluba „Smederevo“ i Milo Todorović iz AK „Ćuprija“ postali su novi državni prvaci Srbije za 2015. godinu u ultralakom letenju na takmičenju koje se održalo u subotu (03. oktobra). U kategoriji motorni zmaj, u konkurenciji od 12 pilota, Spasić je nakon šest serija trijumfovao ispred Marka Maravića iz AK „Utva Pančevo“ koji je osvojio srebrnu medalju i Vojislava Đukića iz KVK „Soko“ iz Beograda koji je osvojio bronzu. U kategoriji aviona, nakon tri serije sletanja i borbe sa još sedam pilota, Todorovića nije mogao prestići njegov klupski kolega Srđan Kostić koji je postao vicešampion Srbije u ovoj kategoriji. Najbolji posle pilota iz Ćuprije bio je Rade Timotijević iz AK „Bor“ koji je posle dve serije bio odličan, ali je u poslednjem sletanju napravio loš rezultat koji ga je koštao srebrne medalje.
Takmičenje u sletanju motornim zmajem odvijalo se u dve discipline, odnosno sa i bez motornog pogona. Najbolji u korišćenju motora u toku sletanja bio je Vojislav Đukić. Na drugom mestu, sa veoma malim bodovnim zaostatkom bio je Marko Maravić dok je treće mesto zauzeo domaći takmičar Goran Spasić.
U disciplini sletanje bez motornog pogogona, iako su imali isti broj bodova, trijumfovao je Goran Spasić zbog većeg broja ostvarivanja maksimalnog rezultata. Tako je Vladimiru Šunjki iz AK „Ćuprija“, za malo izmaklo prvo mesto. Najbolji posle njih dvojice, bio je Danijel Kostić takođe iz Ćuprije.
-Prvenstveno želim da čestitam organizatorima iz AK „Smederevo“ i Vazduhoplovnom savezu Srbije, što su se zaista potrudili da ovo takmičenje bude organizovano na ovakvom niovu. Šteta što je malo jači vetar otežavao uslove, ali uspeli smo da završimo takmičenje bez problema. Čestitao bih ostalim takmičarima na uspehu, ali i fer borbi. – Izjavio je Marko Maravić, vicešampion Srbije u motornom zmajarstvu.
Jak vetar je postavio komplikovanije uslove za letenje, pa su takmičari imali malo zahtevniji izazov u disciplini precizno sletanje bez motornog pogona. Turbulencije na malim visinama i zanošenje letilica su gledaocima zaustavljali dah, dok su vešti piloti hladnokrvno sletali u iscrtana polja.
Organizatori ovog takmičenja bili su Vazduhoplovni savez Srbije i AK „Smederevo“ uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, Pančevo bolje od Vrbasa, Čačak deklasirao Mladenovac