XII Kupa grada  Trofej Kragujevca u badmintonu 2015 Osvajaci medalja u parskim konkurencijama

BADMINTON

Neki „novi“ klinci zablistali u Kragujevcu

Kragujevac je 24. i 25. oktobra 2015. bio domaćin tradicionalnog A turnira XII Kupa grada – Trofej Kragujevca u badmintonu 2015 koji je ove godine po 12. put održan u organizaciji Badminton kluba RAVENS KG i Badminton saveza Srbije. Takmičenje u sali Druge kragujevačke gimnazije obeležilo je mnogo neizvesnih, kvalitetnih i zanimljivih mečeva. Ipak, glavni utisak turnira poneo je novi, mladi, talas srpskog badmintona koji je zapljusnuo seniorsku scenu pokazavši da je stao uz rame daleko iskusnijim igračima. U odsustvu Dragoslava Petrovića, koji je okršaje u Kragujevcu propustio zbog učešća na Hatzor International 2015, u muškoj pojedinačnoj konkurenciji trijumfovao je 16-godišnji Luka Milić, koji je tako stigao do svog prvog trofeja na A turnirima. U finalu, posle čak 48 minuta igre u tri seta, savladao je prekaljenog igrača Iliju Pavlovića.

„Došao sam u Kragujevac sa velikom ambicijom i sa čvrstom verom da mogu do zlata. Bio sam od početka maksimalno fokusiran na svoj cilj i na kraju, posle dva napeta meča, prvo u polufinalu protiv državnog viceprvaka Igora Bjelana, a nakon toga i u finalu sa Ilijom Pavlovićem, stigao sam do ogromnog uspeha. Presrećan sam. Od Pavlovića sam u Kragujevcu izgubio u grupi, ali sam stalno u glavi analizirao taj meč i u finalu sam uspeo da ispravim neke greške i da mu se revanširam. U meču za zlato bilo je izuzetno teško od početka do kraja. Nisam gubio nadu ni kada sam u odlučujućem setu gubio sa osam razlike. Ostao sam pribran, uspeo sam da preokrenem rezultat i da na kraju trijumfujem“, kazao je prošlogodišnji evropski viceprvak za igrače do 15 godina koji je u Kragujevcu osvojio i bronzu u mešovitim parovima sa Anjom Velemir. „Bronza sa Anjom mi je podjednako draga kao i zlato u singlu. Nastupio sam sa njom u Kragujevcu prvi put i prezadovoljan sam što smo na svom debiju uspeli da stignemo do postolja. Jedino nisam zadovoljan svojim nastupom u muškom dublu. Nenad Milošević i ja smo na ovom turniru odigrali daleko ispod svojih mogućnosti i ostaje nam da mnogo toga popravimo do narednih izazova“.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Amerikanka Šifrin pobednica slaloma na Sljemenu

Epitet junaka turnira kada je reč o badmintonkama ponela je 13-godišnja Marija Sudimac koja je osvojila zlato u singlu, srebro u ženskom dublu sa Anjom Velemir i bronzu u mešovitom dublu sa Sergejom Lukićem.

„Vredno sam trenirala i presrećna sam što se trud još jednom isplatio. Stigla sam do svog prvog zlata na A turnirima i to u najprestižnijoj konkurenciji. Odigrala sam čitav turnir gotovo bez greške, a posao mi je znatno olakšan jer u pojedinačnoj konkurenciji, zbog bolesti, nije nastupila državna šampionka Milica Simić. Ovom prilikom se zahvaljujem svojoj partnerki u dublu Anji Velemir na sjajnoj saradnji. Nas dve ne treniramo zajedno, ali smo uprkos tome stigle do prilike za zlato. Međutim, u finalu nismo bile opuštene i zasluženo smo izgubile“, istakla je Marija Sudimac.

Povezana vest:  NHL, Šesta uzastopna pobeda Kalgarija

Rezultatski najuspešniji igrač bio je Igor Bjelan koji je osvojio dva zlata i bronzu. U paru sa Ilijom Pavlovićem odbranio je titulu u muškom dublu sa prethodnog turnira u Kragujevcu. Njih dvojica su u finalu savladali Andriju Dodera i Mateju Manića koji, poput Milića, pripadaju grupi igrača nove generacije srpskog badminton. U tandemu sa Milicom Simić Bjelan je stigao do najsjajnijeg odličja u mešovitom dublu, dok je u singlu stigao do bronze. U ženskom dublu trijumfovale su Nataša Pavlović i Andrijana Stanković, povratnica na domaću badminton scenu.

Povezana vest:  VAZDUHOPLOVSTVO, Sedam medalja iz Bugarske sa Svetskog kupa raketnih modelara

Pokrovitelji turnira bili su Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i Grad Kragujevac, prijatelji turnira su kompanije „Yonex“ i „Tin šped“, dok su pomoć u organizaciji pružili „Prizma Kragujevac“ i Crveni krst Kragujevac.

Medalje su osvojili – Muškarci pojedinačno: 1. Luka Milić (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Ilija Pavlović (BK Novi Sad), 3. Borko Petrović (BK Zmajevi, Kruševac); Žene pojedinačno: 1. Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Andrijana Stanković (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Bojana Jovanović (BK Dinamo, Pančevo; Muški parovi: 1. Igor Bjelan (BK Beograd) / Ilija Pavlović (BK Novi Sad), 2. Andrija Doder / Mateja Manić (BK Beograd), 3. Sergej Lukić / Aleksa Lutovac (BK Zmajevi, Kruševac; Ženski parovi: 1. Nataša Pavlović / Andrijana Stanković (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac) / Anja Velemir (BK Ravens KG, Kragujevac), 3. Sofija Dmitrović / Andona Milovanović (BK Clear, Beograd; Mešoviti parovi: 1. Igor Bjelan (BK Beograd) / Milica Simić (BK Novi Sad), 2. Ilija Pavlović (BK Novi Sad) / Nataša Pavlović (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Luka Milić (BK Zmajevi, Kruševac) / Anja Velemir (BK Ravens KG, Kragujevac).