cricket

Kriket ponovo olimpijski sport?

Bivši australijski spiner Šejn Vern i jedan od najboljih kriketaša svih vremena, udarač iz Indije Sačin Tendulkar zalagaće se u narednom periodu za vraćanje kriketa na listu olimpijskih sportova. Kako prenosi britanski javni servis Bi Bi Si (BBC) predstavnici Međunarodnog kriket saveta (ICC) trebalo bi da se sastanu sa predstavnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) sledećeg meseca kako bi razgovarali o vraćanju kriketa na listu olimpijskih sportova i to najverovatnije u najatraktivnijem formatu „tventi tventi“ (tzv.T20 koji se igra u 20 overa).

-Mislim da je to odlična ideja i da je T20 najbolji format-izjavio je Sačin Tendulkar, bivši udarač kriket reprezentacije Indije za BBC I dodao da je upravo T20 najprihvatljiviji format za ljude koji nemaju nikakva saznanja o kriketu ili za one kojima je potreban uvod o kriketu. –Igra je gotova za tri sata. Kao u bilo kom drugom sportu-idete na stadion i nakon tri sata se vratite svom poslu-zaključio je Sačin Tendulkar.

Povezana vest:  KUGLANJE, Šampioni Beograd i Pionir, vicešamponi Senta Visa prom i Jedinstvo u Evropu iz Super liga idu Crvena zvezda BN Bos i Ada kompjuters

Iako važi za jedan od najpopularnijih i najmasovnijih sportova na svetu, kriket nije na listi olimpijskih sportova još od davne 1900.godine i Letnjih olimpijskih igara u Parizu a deo odgovornosti snosi i Međunarodni kriket savet koji je u prošlosti smatrao da bi učešće na olimpijskim igrama moglo da utiče na smanjivanje broja takmičenja kao što su svetski kupovi u 50 overa ili 20 overa.

Povezana vest:  BADMINTON, Simićev šampionski sjaj u Novom Sadu

Kriket federacija Srbije podržava inicijativu zvezda svetskog kriketa. Nadamo se da će zaista u narednom periodu kriket ponovo postati olimpijski sport i to u svojoj kraćoj, atraktivnoj formi „tventi tventi“. Ovo je izuzetno važna stvar kako za tradicionalne kriket zemlje, tako i za zemlje u kojima se kriket tek odnedavno prenosi i razvija, među kojima je svakako i Srbija- rekao je Haris Dajč, predsednik Kriket federacije Srbije koja je član Sportskog saveza Srbije i pridruženi član Međunarodnog kriket saveta (ICC).

Da podsetimo, iako je bivši predsednik MOK-a, Žak Rog više puta javno isticao da je reč o važnom i popularnom sportu sa dugom tradicijom, interesantan sa taktičke strane izgleda da je još rano za kriket na letnjim olimpijskim igrama koji najviše igraju tzv. „test nacije“:Engleska, Australija, Novi Zeland, Vest Indis (zemlje karipskog pojasa koje igraju pod jednim grbom), Juznoafrička republika, Indija, Pakistan, Bangladeš, Šri Lanka i Zimbabve.

Povezana vest:  KUGLANJE, U subotu deveti „Memorijal Đuro Štikovac"

Kriket se sigurno neće naći na programu 31.Letnjih olimpijskih igara u Brazilu naredne godine a ni 2020.godine u Japanu jer grad domaćin Tokio kriket nije uvrstio u spisak potencijalnih sportova već bejzbol/softbol, karate, skejtbording, sportsko penjanje i surfing o čemu će MOK naknadno raspravljati.