sah

Šahistkinje Srbije zauzele 14. mesto na EP, a šahisti 16. mesto

Šahistkinje Srbije osvojile su 14. mesto na Evropskom prvenstvu u Rejkjaviku, dok su šahisti zauzeli 16. mesto, a titule u obe kategorije osvojili su takmičari iz Rusije.

Srbija je imala skor 9 (18,5) sa po tri pobede, nerešena meča i tri poraza, a danas je izgubila od Češke sa 1,5:2,5. Uz remije Ivaniševića, Perunovića i Markuša, Sedlak je poražen u partiji na četvrtoj tabli.

Velemajstor Robert Markuš bio je najbolji srpski igrač, jedini neporažen sa učinkom 6,5 (9) igrajući na trećoj i drugoj tabli.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Ubedljiv trijumf Beostara protiv Viteza

U konkurenciji šahistkinja Srbija je zabeležila učinak 9 (19) – po tri pobede, nerešene igre i tri poraza. Među boljim ostvarenjima svakako je 2:2 sa Gruzijom u meču u kojem je Jovana Vojinović na prvoj tabli pobedila Nanu Džagnidze, treću igračicu sveta po trenutnom rejtingu.

Srpske šahistkinje danas su izgubile od Francuske sa 0.5:3,5. Jedini remi izborila je Anđelija Stojanović, a prvi poraz doživela je najiskusnija igračica Irina Čoluškina 6 (9), dok je Vojinović imala učinak 6,5 (8).

Povezana vest:  Održan ženski trening na Olimpu, poznate ličnosti u Đak kampanji

Muška ekipa Rusije je osvojila zlato sa 15 meč bodova i 22,5 meč poena. Druga je Jermenija sa 13 (22,5), treća je Mađarska sa 13 (22,5), dok je Francuska četrvrta sa 13 (21 meč poen).

Za Rusiju su igrali velemajstori Svidler, Griščuk, Tomaševski, Neponijatči i Jakovenko.

Ženska ekipa Rusuje bila je sigurna sa 17 meč bodova, ispred Ukrajine sa 15 i Gruzije sa 14 osvojenih meč bodova. Zlato su osvojile velemajstori Kostenjuk, Lahno, Gunina, Gorjačkina i Bodnaruk.

Povezana vest:  Paraolimpijac Jasmin Bambur osvojio 20. mesto u superveleslalomu na ZOI

Po prosečnom rejtingu, muška ekipa Srbije bila je na startu 15. među 36 učesnika i podbacila je za jedno mesto, dok je ženska ekipa na startu bila 12. među 30 učesnika, pa je podbacila za dva mesta.

Evropsko prvenstvo u Rejkjaviku igrano je devet kola po Švajcarskom sistemu.