udovicic-volonteri-dan-2015

Udovičić: Srbija zbog volontera bolje mesto za život

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je danas, povodom obeležavanja Međunarodnog dana volontera, da volonteri doprinose da Srbija bude bolje i lepše mesto za život i da će se to ministarstvo truditi da i narednih godina povećava sredstva za podršku volonetarskih kampova za mlade.
Čestitajući Dan volontera, Udovičić je rekao da je Ministarstvo omladine i sporta ove godine sa tri puta više sredstava podržalo volonterstvo u Srbiji i da je kroz program za volontere prošlo 400 mladih ljudi, od čega je više od polovine bilo iz inostranstva.
Udovičić je u beogradskom hotelu Srbija rekao da će se to ministarstvo truditi da u narednim godinama sa više sredstava podrži učešće mladih u volonterskim kampovima.
On je istakao da su volonteri imali veoma važnu ulogu u pomoći stanovništvu tokom velikih poplava prošle godine, kada je Srbija pokazala da može da se ujedini kada je najteže i pomogne.
-Volonterizam nije na pravi način nagrađen, ali Vlada Srbje je svesna njegovog velikog značaja i već se radi na promeni Zakona o volontiranju – rekao je Udovičić zahvalivši volonterima na svemu što su do sada uradili.
On je izrazio očekivanje da će i u narednom periodu biti volontera koji će nastaviti da stvaraju, kako kaže, kvalitetniju i bolju Srbiju.
Ministarstvo omladine i sporta obeležava Međunarodni dan volontera od 2010. kada je i započet program „Mladi su zakon“.
Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano je rekla da Međunarodni dan volontiranja slavi 30. rođendan, s obizrom da se obeležava od 1985. godine i da Srbija podržava duh volonterstva.
Ona je kazala da je generalni sekretar UN Ban Ki Mun kazao da je volonterstvo fundamentalna vrednost koja proizilazi iz posvećenosti društvenom angažmanu i osećaju za solidarnost.
Solorano je rekla da se volonterima bave dve agencije u okviru UN i istakla da su volonteri puno pomogli tokom poplava u Srbiji, kao i sada u migrantskoj krizi.
Ona kaže da se oni nisu deklarisali kao volonteri, ali da su dobrovoljno i bez nakanade pomogali u teškoj situaciji.
Solorano je naglasila da će u svetu uvek biti ljudi dobre volje koji izdvajaju svoje vreme i energiju da bi pomagali drugima.
-Molim vas volontirajte – nemojte da prestanete – poručila je Solorano.
Predstavnica Mladih istarživača Srbije Tanja Petrović je rekla da je ta organizacija ove godine organizovala 36 međunarodnih volonterskih kampova u Srbiji sa više od 17.000 sati angažmana, kao i da su u svetu realizovali 23.000 radnih sati.
Ona je dodala da je Ministarstvo omladine i sporta prepoznalo višegodišnji angažman Mladih istraživača Srbije.

Povezana vest:  Nikola Đukić prvak Crne Gore u šahu