Srbija - Rusija 04

RAGBI 13
Reprezentacija Srbije godinu završava na rekordnom 11. mestu na planeti

Ragbi 13 reprezentacija Srbije završiće 2015. godinu na rekordnom 11. mestu na svetskoj listi Međunarodne ragbi liga federacije (IRLF). To je za čak dva mesta bolji plasman od dosada najbolje 13. pozicije Srbije na godišnjoj listi IRLEF ostvarene prošle sezone.

Zahvaljujući osvajanju Evropskog šampionata B u konkurenciji Rusije, Italije i Ukrajine, naša selekcija je uspela da sakupi 25 poena više u odnosu na poslednji ranking u maju ove godine i tako skoči za tri mesta. Takođe, ova titula omogućila je plasman i u poslednju rundu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koje se 2017. godine igra u Australiji, Novom Zelandu i Papua Novoj Gvineji, tako da se „orlovi“ nalaze nadomak najboljih deset na rang listi.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Ligeti pobednik veleslaloma u Sent Moricu

Naš plasman na kraju ove godine najbolji odslikava kakva je istorijska sezona iza nas. Uspeli smo da ostvarimo sve ono što smo priželjkivali u 2015. godini, a dodatnu težinu predstavlja činjenica da smo titulu u Evropskom šampionatu B osvojili igrajući gotovo isključivo sa igračima iz domaćih klubova, dok su sa druge strane rivali bili učesnici poslednjeg SP. Čestitam igračima i stručnom štabu na ovom uspehu, ali ovaj rezultat samo je obaveza više da budemo još bolji naredne godine – izjavio je Nebojša Sretenović, član Upravnog odbora Ragbi 13 federacije Srbije.
Šansu da uđe u top deset, Srbija će imati naredne godine pošto će u poslednjoj rundi kvalifikacija za SP u Grupi A igrati protiv Velsa i Italije, dok su u Grupi B Irska, Rusija i Španija. U takmičenju koje će trajati u drugoj polovini oktobra, prvoplasirane ekipe iz obe grupe ide direktno na SP, a drugoplasirani timovi igraju baraž 4. novembra u engleskom gradu Liju za preostalo treće mesto iz evropskih kvalifikacija.

Povezana vest:  ŠAH, MIROSLAV KOPANJA VLADA VOJVOĐANSKIM ŠAHOM

Ne krijemo da nam je san plasman na SP, ali treba biti realan da će biti jako teško s obzirom da je naša grupa teža. Ragbi 13 federacija Srbije će učiniti sve da na jesen reprezentacija zaigra u najjačem sastavu, što znači da ćemo pokušati poput rivala da se pojačamo profesionalcima našeg porekla – dodao je Sretenović.
Na godišnjoj listi, Vels je osvajanjem Evropskog šampionata skočio za jedno mesto i trenutno je osma selekcija na planeti. Italija, drugi rival Srbije iz Grupe A je na nepromenjenom 12. mestu. Prve tri pozicije u odnosu na poslednji renking ostale su iste, dok je najveći skok ostvarila Malta koja je se sa 23. popela na 18. mesto.

Povezana vest:  ŠAH VESTI, Počeo 45. Osmomartovski turnir za šahistkinje

IRLF godišnja lista za 2015: 1. Novi Zeland, 2. Australija, 3. Engleska, 4. Samoa, 5. Francuska, 6. Irska, 7. Fidži, 8. Vels, 9. Škotska, 10. SAD, 11. Srbija.