brian smith photo
RAGBI 13
Brajan Smit na klupi Srbije
 
U novoj 2016. godini Ragbi 13 Federacija Srbije, dobila je veliko pojacanje – istaknuti australijski trener Brajan Smit pristao je da preuyme ulogu savetnika i tako pomogne reprezentaciji Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2017. godine koje se odrzava u Novom Zelandu, Australiji i Papua Novoj Gvineji. Citav posao je zavrsen nakon nedavne posete Smita Beogradu gde je vec odrzao nekoliko treninga seniorskoj reprezentaciji u sklopu priprema za predstojecu turneju po Australiji.
U svojoj igrackoj karijeri Smit (61) je branio boje australijskih klubova Sent Džordža i Saut Sidnej Rabitosa, ali je slavu ipak stekao u trenersom pozivu kojim je poceo da se bavi 1978 godine u Njutn Džetsima. Od pocetka 1990-toih radio je u najjavoj lihi mna svetu – NRL. Predvodio je Sent Džordž od 1991. do 1995. godine , Paramata Ilse of 1997. do 2006. godine, Njukasl Najtse od 2007. do 2009. Godine, te Sidnej Rusterse od 2010. do 2012. godine. Takođe u više navrata trenirao je najbolje engleske klube Hal, Bretford i trenutno Vejkfild.
Dolaskom Smita u Beograd praktično je označio početak završne faze priprema seniorske reprezentacija za borbe u Grupi A poslednje runde kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koje se igraju na jesen, a gde ce rivali biti Vels (15. oktobar, Kardif) i Italija (22. oktobar, Beograd). Samo pobednik grupe ide direktno na SP, dok drugoplasirana reprezentacija igra baraz sa drugoplasiranim timom iz Grupe B gde su Irska, Rusija i Spanija.
Jedan od bitnih delova priprema za te utakmice jeste turneja po Australiji na koju ce pod vodjstvom Smita, Srbija krenuti 26. januara. Sve do povratka u Beograd 8. februara nasu reprezentaciju ocekuje zgusnut raspored jer je prvo predvidjeno ucesce na Kabramata 9 turniru 30. januara, odnosno zvanicna medjunarodna prijateljska utakmica protiv selekcije Filipina, takodje u u Kabramati, 5. februara.
Plan je da iz Srbije krene osam reprezentativaca, dok ih u Australiji čeka 15 igrača srpskog porekla, od kojih su četvorica vec igrala za nas nacionalni tim: Ilija Radan, Dejan Lukenić, Milan Radojević i Adam Nedić. Angazovanjem Smita, ocekuje se da ce Ragbi 13 federacija Srbije na turneji po Autraliji uspeti da privuce sto kvalitetnije igrace srpskog porekla, ali i da istovremeno dobije znacajnu logisticku pomoc od srpskih iseljenika medju kojima ovaj sport uziva veliku tradiciju.
Povezana vest:  U SC „Olimp” od sutra klizalište sa podlogom od suvog leda