Reprezentativci Srbije u Sidneju
RAGBI 13
Srbija u subotu debituje na Kabramata turniru
 
U subotu 30. januara rano ujutru po srednjeevropskom vremenu ragbi 13 reprezentacija Srbije učestvovaće na „Kabramata 9“ turniru u Sidneju. Najbolji srpski ragbisti nalaze se na dvonedeljnoj turneji po Australiji sa kojom su zvanično počele pripreme za poslednju fazu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2017. godine koje se održava u Australiji, Novom Zelandu i Papua Novoj Gvineji.
Prestižni turnir „Kabramata 9“ održava se od 2003. u istoimenom predgrađu Sidneja, a ove godine takmičiće se 32 ekipe, podeljen u osam grupa. Srbija se nalazi u Grupi F zajedno sa Grčkom, Američkom Samoom i selekcijom Južne Amerike, sastavljene od igrača iz Brazila, Argentine, Urgvaja i sl, koja na ovom turniru igra pod imenom Latinska vrelina. Prvu utakmicu naši ragbisti igraju protiv jednog od najvećih rivala Grčke, dužniku za ubedljiv poraz 2014. godine u finalu Balkanskog šampionata.
Drugi rival na terenima sportskog kompleksa Ragbi liga kluba Kabramata biće verovatno najjača ekipa u grupi, Američka Samoa, dok su poslednji protivnik južnoamerikanci.
Nakon takmičenja po grupama, igraju se utakmice za plasman, a Srbija se ukršta sa grupom E u kojoj se nalaze: El Salvador, Malta, DV Koris i Irska.
Nakon dugog puta, pokušali smo da odmorimo ekipu i pripremimo za prvi izazov na turneji po Australiji, prestižni turnir u Kabramati. Samo naše učešće je velika stvar, ali momci su optimisti da mogu da naprave zapažen rezultat u jakoj konkurenciji – raportira iz Sidneja tim menadžer reprezentacije Srbije, Blagoje Stoiljković.
Osim što je prvo učešće, turnir u Kabramati ulazi u istoriju srpskog ragbija jer će za reprezentaciju debitovati 12 lokalnih igrača srpskog porekla, koji igraju u ligama Kvinslenda i Novog Južnog Velsa. Zajedno sa osmoricom igrača iz domaćih klubova, biće to tim koji će zajedno osim treninga, u petak 5. februara na stadionu Nova Era takođe u pregrađu Sidneja, odigrati prijateljsku utakmicu protiv Filipina.
Pored proširenja baze igrača koji bi dodatno pojačali konkurenciju za nacionalni tim, jedan od zadataka turneje je produbljivanje odnosa sa tamošnjom srpskom dijasporom koja ima dosta duboke korene u ragbiju u Australiji. Zajednički cilj se zna, formirati što jači tim, kako na terenu, tako i van njega, kako bi Srbija imala što više šansi za istorijskim uspehom – plasmanom na Svetsko prvenstvo. Rivali na tom putu u oktobru biće Vels i Italija.
 
Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Nevena iz Austrije: Pripreme teku po planu