Srbija Kabramata 9

RAGBI 13
Dobar debi Srbije na Kabramata turniru

Ragbi 13 reprezentacija Srbije zabeležila je jednu pobedu i tri poraza na prestižnom „Kabramata 9“ turniru koji se u subotu 30. januara održao u istoimenom pregrađu Sidneja. Najbolji srpski ragbisti učestvovali su na turniru u sklopu dvonedeljne turneje po Australiji sa kojom su započeli prvu fazu priprema za kvalifikacije na Svetsko prvenstvo 2017. koje se igraju u oktobru ove godine.

U specifičnom turnirskom formatu, debitant Srbija se najbolje nije snašla u uvodnim mečevima u Grupi F u kojima je poražena od Grčke (20:8) i Američke Samoe (20:4). Mnogo bolja igra viđena je u trećoj utakmici u kojoj su naši ragbisti savladali selekciju Južne Amerike, koja je igrala po imenom Latinska vrelina (32:26).

Povezana vest:  Boričić: Zvezda je počela da diže glavu

U razigravanju za dalji plasman, srpska reprezentacija je odigrala uzbudljiv meč, ali je Malta na kraju ipak slavila sa 32:26. Tako je osiguran plasman između 21. i 24. mesta, pošto je turnir prekinut zbog velikog nevremena.

– Ovo je bilo jedno veliko iskustvo za nas, iako dosta znali koliko nas kvalitetni rivali očekuju, tek kada izađeš na teren vidiš kako to sve izgleda u realnosti. Trebalo nam je malo vremena da se naviknemo na format mečeva, stil igre protivnika i na ambijent. Takođe, imali smo i nekoliko novih igrača sa kojima smo se tek upoznali, tako da na kraju možemo da budemo zadovoljni svojim učešćem – rekao je posle turnira kapiten reprezentacije Srbije Dalibor Vukanović.

Povezana vest:  EP ZA ŽENE U ŠAHU 2013, Vojinovićeva remizirala sa Stefanovom

Turniru u Kabramati značajan je jer je za reprezentaciju debitovalo sedam novih igrača rođenih Australiji, srpskog porekla: Anđelić, Blekinšop, Čotrić, Marjanović, Štrbac i Vujanović. Uz njih za Srbiju su još igrali standardni reprezentativci: Ćalić, Vojislav Dedić, Vladislav Dedić, Jašari, Nedeljković, Stevanović, Vukanović, Zogović, Radan i Radojević. Tim je sa klupre predvodio Džejson Grin koga je novi specijalni savetnik Ragbi 13 federacije Srbije Brajan Smit imenovao za trenera za ovu turneju.

Inače, osim obaveza na terenu, naša ragbi ekspedicija ima dosta aktivnosti između treninga i mečeva, pokušavajući da se što više poveže sa lokalnom srpskom zajednicom. Osim sticanja igračkog iskustva, jedan od ciljeva ove turneje je da se animira naša dijaspora u Australiji koja je upravo uz Novi Zeland i Papua Novu Gvineju domaćin SP koje se igra dogodine. Sprski reprezentativci već su imali niz druženja, a povezivanje sa našim ljudima nastaviće se i narednih dana sve do povratka u Srbiju, 10. februara.

Povezana vest:  SKVOŠ, Seniorske reprezentacije Srbije spremne za Timsko prvenstvo Balkana

Prvo gostovanje najboljih ragbista Srbije u istoriji u Australiji izazvalo je i veliku pažnju tamošnjih medija, pa je tako najtiražnijih dnevnik Daily Telegraph objavio veliki članak o turneji, koji su potom preneli i ostale bitne medijske kuće, među kojima je i televzija Fox.

Naredni meč na turneji Srbija igra 5. februara na stadionu Nove Era u predgrađu Sidneja, Kabramati, a rival je reprezentacija Filipina.