2015-WMIIA-ISL-SRB-03-Popravka foto Elvar Freyr Pálsson

HOKEJ NA LEDU

Srbija protiv Islanđana juri prvi trijumf i spas od ispadanja

Seniorska reprezentacija Srbije u hokeju na ledu u četvrtak od 16.30 časova protiv Islanda igra pretposlednji meč na Svetskom prvenstvu Divizije II, Grupe A koje se održava u španskoj Haki.
Posle poraza u penal seriji od domaćina turnira Španije i dana pauze koji je usledio, „Orlovi“ ulaze u završnicu takmičenja sa samo jednim osvojenim bodom i imperativom pobede u poslednja dva kola protiv Islanda i Kine kako bi sačuvali status u Grupi A. Uprkos ozbiljnim očekivnjima pred start takmičenja, naše „oklopnike“ su neuspesi protiv Belgije i Španije, odnosno objektivno gledano očekivan poraz od Holandije u prvoj rundi, umesto borbe za najviši plasman doveli u potpuno suprotnu situaciju – da se bore za opstanak.
Ipak, teoretski još uvek mogu da razmišljaju i o bronzi, ali za tako nešto je potrebno da se poklopi nekoliko rezultata, uz obavezne pobede Srbije u poslednja dva kola. Mnogo realniji scenario je da razmišljaju o tome kako da dobrim partijama u završnici poprave relativno slab utisak koji je stvoren prvenstveno na osnovu rezultata, više nego same igre.
Prvi na listi preostalih rivala je uvek neugodna selekcija Islanda koji je u dosadašnjem toku takmičenja u Haki upisao pobedu i dva poraza. U prvoj rundi bio je blizu uspeha protiv osvajača srebrne medalje sa prethodnog šampionata, selekcije Belgije, od koje je poražen tek posle slabijeg izvođenja penala (4:5), da bi u narednoj rundi sigurno nadigrao Kinu sa 7:4. U trećem kolu igranom u utorak, Islanđani ipak nisu imali mnogo toga da traže u duelu sa prvim favoritom turnira Holandijom od koje su poraženi rezultatom 3:0.
Izabranici Marka Kovačevića sigurno imaju razloga za optimizam pred ovaj meč, naročito ukoliko ponove partiju iz većeg dela meča sa Španijom. Duel sa Islanđanima igra se u četvrtak od 16.30 časova.
Inače, ovu ostrvsku reprezentaciju smo lane dobili dva puta. Na kvalifikacionom turniru za odlazak na ZOI 2018. igranom u novembru takođe u Španiji (u Valdemorou), bili smo bolji posle penala rezultatom 5:4. Sedam meseci ranije, na Svetskom prvenstvu u Rejkjaviku šokirali smo Island pred njegovim navijačima (5:4), a zatim pobedom nad Španijom izborili bronzu, zahvaljujući najboljem skoru u krugu sa ovim dvema reprezentacijama.
Taj trijumf nad selekcijom sa krajnjeg severozapada Evrope bio je direktan revanš za poraz na Svetskom prvenstvu u Beogradu godinu dana ranije, kojim su nas Islanđani osujetili u pokušaju da stignemo do srebrne medalje i najvećeg uspeha od plasmana u Prvu diviziju 2009. godine. Pobeda posle penala u ledenoj dvorani „Pionir“ bila je poslednja od tri vezana trijumfa našeg narednog rivala, jer su Islanđani bili bolji i u Zagrebu 2013. godine (5:1), odnosno još jednom u Rejkjaviku godinu dana pre toga kada je bilo 5:3.
U uvodnom meču četvrtog kola u četvrtak od 13 časova se sastaju Kina i Holandija, dok se u večernjem terminu od 20 sati igra duel Španije i Belgije, koji bi mogao da donese odluku o raspodeli medalja na kraju takmičenja.
Meč Island – Srbija DIREKTNO možete pratiti putem linka: https://www.youtube.com/watch?v=h3A01jIwebI.

Povezana vest:  Pohvale na račun srpskog badminton u Pečuju

Svetsko prvenstvo – Haka (Španija)
Četvrto kolo – Četvrtak, 14. april
Kina – Holandija (13)
Island – SRBIJA (16.30)
Španija – Belgija (20)

TABELA:
1. Holandija 8
2. Belgija 7
3. Španija 6
4. Island 4
5. SRBIJA 1
6. Kina 1

Raspored mečeva reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Haki:
Subota, 9.4.2016. SRBIJA – Holandija 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)
Nedelja, 10.4.2016. Belgija – SRBIJA 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)
Ponedeljak, 11.4.2016. slobodan dan
Utorak, 12.4.2016. SRBIJA – Španija 3:4 pen. (1:0, 1:1, 1:2, 0:0 – 1:0)
Sreda, 13.4.2016. slobodan dan
Četvrtak, 14.4.2016. 16.30h Island – SRBIJA
Petak, 15.4.2016. 13h SRBIJA – Kina
Svi rezultati, kompletne statistike, sastavi svih selekcija, tekstualni „lajvskor“ sa utakmica i „lajvstrim“ svih 15 mečeva šampionata dostupni su na internet stranici Međunarodne hokejaške federacije posvećenoj SP u Haki, na adresi: http://www.iihf.com/competition/538.

Povezana vest:  KUGLANJE, Niš put bolji u derbiju, Partizan slavio u Kanjiži, Nevenka Joković rekordno u Pančevu - 594 u Super ligama Srbije!

PHOTO: Elvar Freyr Pálsson