ice hockey

HOKEJ NA LEDU

„Orlovi“ kao feniks protiv Islanda: Od 0:3 do 6:3 i prve pobede na turniru

Seniorska reprezentacija Srbije u hokeju na ledu posle velikog preokreta savladala je Island rezultatom 6:3 (0:3, 4:0, 2:0), u meču četvrtog kola Svetskog prvenstva Divizije II, Grupe A koje se održava u španskoj Haki.
Iako su bili na ivici ponora posle prve trećine, najslabije na ovom šampionatu, posle koje su gubili sa velikih tri gola zaostatka, „Orlovi“ su napravili retko viđen preokret u hokeju i sa šest vezanih golova do kraja meča savladali Islanđane za prvi trijumf na turniru kojim su gotovo izvesno obezbedili opstanak u grupi A. Da bi definitivno obezbedili mesto u ovom rangu i naredne sezone, srpskim hokejašima biće dovoljan i izboren produžetak u meču poslednjeg kola protiv selekcije Kine (petak, 13 časova).
S druge strane, u slučaju pobede Belgije nad domaćinom Španijom u poslednjem meču ovog kola (četvrtak, 20 časova) i povoljnog raspleta situacije na ostalim mečevima završne runde, kao i trijumfa izabranika Marka Kovačevića nad azijskom selekcijom, „Orlovi“ bi mogli i do bronzane medalje.
Po dva gola u ovom podvigu našeg nacionalnog tima postigli su Marko Sretović i Uroš Bjelogrlić, dok su se po jednom u strelce upisali Dimitrije Filipović i Lazar Leštarić. Efikasan je bio i bek Nikola Bibić koji je zabeležio tri asistencije, dok je u redovima Islanđana dvostruki strelac bio Ulfar Andreson, dok je jedan gol postigao Johan Leifson.
U prvom meču četvrtog kola Holandija je ubedljivo savladala našeg poslednjeg rivala na turniru Kinu rezultatom 9:0, dok se u večernjem terminu, od 20 časova sastaju Španija i Belgija.
Poslednje kolo koje je na programu u petak doneće odluku o osvajačima medalja, kao i o putniku u niži rang (Grupa B), a u njemu se sastaju: Srbija – Kina (13 časova), Holandija – Belgija (16.30) i Španija – Island (20).
Srpski hokejaši veoma loše su odigrali prvu trećinu, sigurno najslabije u dosadašnjem toku turnira. Već posle minut i po imali rezultatski zaostatak, nakon gola Ulfara Andresona u „pauer pleju“. Pokušali su od tog momenta da uzvrate, ali ih je dodatno presekao gol Johana Leifsona koji se odlično snašao u gužvi pred našim golom u 9. minutu. Imali smo dobru šansu da u kontri „3 na 2“ u 12. minutu smanjimo rezultat, ali su „Orlovi“ prekombinovali i propustili priliku da se vrate u igru.
Pokušaji da dođemo do prvog pogotka delovali su dosta neubedljivo, a u 15. minutu usledio je novi šok za naš nacionalni tim, pošto je Andreson još jednom iz neposredne blizine pogodio mrežu Arsenija Rankovića, posle kontre i pravovremene asistencije Gudnasona, za ogromnih 0:3.
Letargija iz prvog dela igre nestala je posle sjajnog starta nastavka. „Orlovima“ je samo tri i po minuta bilo dovoljno da se potpuno vrate u igru. „Pauer plej“ dobijen u završnici prve trećine realizovan je u 22. minutu kada je Marko Sretović vratio veru u preokret, da bi dva minuta kasnije Dimitrije Filipović posle odličnog solo prodora, obišao golmana Hedstroma i pogodio za smanjenje rezultata na 2:3.
Iako su golovi stigli posle individualnih akcija, primetno je bilo mnogo više energije u igri srpskih hokejaša, pa su velikim zalaganjem osujetili čak i dvostruki „pauer plej“ u 27. minutu, da bi pet minuta kasnije stigli i do trećeg gola. Ovog puta viđena je odlična reakcija pred golom Islanđana, pošto je posle udarca Alekse Lukovića i odbijenog paka Sretović svojim drugim golom doneo izjednačenje. Nije tu bio kraj renesansi našeg tima u drugom periodu, jer je Uroš Bjelogrlić posle „bendija“ Ilića u 35. minutu pokupio „otpadak“ pred golom Islanda i doneo potpuni preokret i vođstvo Srbiji – 4:3.
Sjajan razvoj situacije nastavljen je i u poslednjem periodu, jer se već posle dva minuta i 40 sekundi igre Lazar Leštarić odlično snašao pred golom Hedstroma i doneo Srbiji tada već ozbiljno vođstvo od 5:3. Nedugo zatim Marko Sretović imao je priliku da možda potpuno slomije protivnika, ali je njegov otovoren šut u polukontri završio na stativi.
Što on nije učinio tada, jeste Uroš Bjelogrlić u 54. minutu. Posle udarca Nikole Bibića mladi napadač izvanredno je reagovao i pak pred golom Islanda skrenuo u mrežu za ogromnih 6:3, koje Islanđani nisu uspeli da ugroze do kraja. Rival je očigledno potpuno potonuo posle preokreta „Orlova“ koji su i u poslednjoj trećini bili agresivniji i dominantniji rival, o čemu svedoči i broj udaraca na gol od 22-9 u našu korist, pa je do kraja susreta ostalo 6:3 za Srbiju.
Bio je to prvi trijumf našeg tima kojim je napravljen značajan iskorak u borbi za opstanak koji će sigurno biti obezbeđen u slučaju pobede nad Kinom u poslednjem kolu, dok u slučaju povoljnih rezultata ostalih mečeva „Orlovi“ teoretski mogu čak i do bronzane medalje.

Povezana vest:  Kineski gimnastičar Zou najbolji na parteru

Svetsko prvenstvo – Haka (Španija)
Četvrto kolo – Četvrtak, 14. april
Kina – Holandija 0:9 (0:3, 0:2, 0:4)
Island – SRBIJA 3:6 (3:0,0:4, 0:2)
Španija – Belgija (20)
TABELA:
1. Holandija 11
2. Belgija (-1) 7
3. Španija (-1) 6
4. SRBIJA 4
5. Island 4
6. Kina 1

Raspored mečeva reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Haki:
Subota, 9.4.2016. SRBIJA – Holandija 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)
Nedelja, 10.4.2016. Belgija – SRBIJA 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)
Ponedeljak, 11.4.2016. slobodan dan
Utorak, 12.4.2016. SRBIJA – Španija 3:4 pen. (1:0, 1:1, 1:2, 0:0 – 1:0)
Sreda, 13.4.2016. slobodan dan
Četvrtak, 14.4.2016. Island – SRBIJA 3:6 (3:0, 0:4, 0:2)
Petak, 15.4.2016. 13h SRBIJA – Kina
Svi rezultati, kompletne statistike, sastavi svih selekcija, tekstualni „lajvskor“ sa utakmica i „lajvstrim“ svih 15 mečeva šampionata dostupni su na internet stranici Međunarodne hokejaške federacije posvećenoj SP u Haki, na adresi: http://www.iihf.com/competition/538.

Povezana vest:  Snežana Samardžić - Marković: Zakon predstavlja srpski model sporta