Reprezentacija Srbije u inlajn hokeju učestvovaće od 22. do 25. juna na kvalifikacionom turniru za odlazak na Svetsko prvenstvo Divizije I 2017. godine. Domaćin turnira je Austrija, a pored domaće selekcije i „Orlova“, još šest reprezentacija boriće se za jedno mesto koje vodi na SP u Slovačkoj.

Evropske kvalifikacije za planterni šampionat u inlajn hokeju biće održane u austrijskom Štajndorfu, gradu na obali jezera Osijah u Koruškoj, u kojem će srpski reprezentativci pokušati da naprave iskorak u odnosu na prethodni kvalifikacioni ciklus za Svetsko prvenstvo u Finskoj 2015. godine, kada su na turniru u bugarskoj prestonici Sofiji zauzeli treće mesto.

Prvobitno je na turniru na jugu Austrije trebalo da učestvuje devet reprezentacija koje su inicijalno bile podeljene u tri grupe, ali je posle odustajanja reprezentacije Irske od učešća na turniru promenjen format takmičenja, pa će se za jedno mesto na Svetskom prvenstvu Divizije I nacionalni timovi boriti kroz dve grupe, čiji pobednici će u direktnom duelu odlučiti putnika za Slovačku (tačna lokacija i datum turnira još nisu utvrđeni).

Povezana vest:  VAZDUHOPLOVSTVO, Vazduhoplovni savez Beograda proglasio najbolje u 2010.

I u jednom i u drugom formatu Srbija je trebalo da se sastane sa selekcijama Bugarske i Makedonije, dok je umesto prvobitno projektovane Letonije kao drugorangirane selekcije na turniru, novi format odredio prvog „nosioca“, domaćina Austriju, kao našeg trećeg rivala u grupi A. Zanimljivo je i to da su se „Orlovi“ sa selekcijama Bugarske i Makedonije sastali i u prethodnom kvalifikacionom ciklusu, na pomenutom turniru u Sofiji. Tada su srpski inlajneri poraženi posle produžetka od selekcije domaćina (3:4), dok su naši južni susedi savladani sa ubedljivih 16:4 na zatvaranju turnira igranog jula 2014. godine u prestonici Bugarske.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Mladi hokejaši Srbije poraženi od Španaca

Pripreme reprezentativaca Srbije za Svetsko prvenstvo biće održane od 6. do 17. juna u hali „Crna rupa“ na Zvezdari, posle čega bi „Orlovi“ trebalo da gostuju u Zagrebu gde će odigrati dve pripremne utakmice (protivnik još nije definitivno poznat), a zatim iz glavnog grada Hrvatske produžiti u Austriju na kvalifikacione borbe za odlazak na prvenstvo sveta.

Naša reprezentacija će se već na otvaranju takmičenja sastati sa domaćinom Austrijom (22. jun, 20 časova), dan kasnije od 16 sati rival je Bugarska, da bi 24. juna u isto vreme, utakmicom protiv Makedonije „Orlovi“ završili grupnu fazu takmičenja. Bez obzira na plasman u grupi, rasporedom je planirano razigravanje za konačan plasman koji će biti poznat posle mečeva u subotu, 25. juna. U grupi B nalaze se selekcije Letonije, Belgije, Izraela i Turske.

Povezana vest:  MISIJA OKS SUTRA KREĆE PUT LIBERECA

Do sada je već poznato 15 od 16 učesnika svetskih prvenstava Top Divizije i Divizije I. U „svetskoj grupi“ takmičiće se selekcije Kanade, Finske, Švedske, Slovačke, SAD-a, Češke Republike, Nemačke i Hrvatske, dok su se na Svetski šampionat Divizije I plasirale selekcije Slovenije, Australije, Velike Britanije, Argentine, Mađarske, kao i dve selekcije koje su učešće izborile kroz kontinentalne kvalifikacije – Novi Zeland (pobednik grupe Azija/Okeanija) i Brazil (jedini prijavljeni u grupi Amerika/Afrika).

2017 IIHF Svetsko prvenstvo Divizije I – Kvalifikacije

Štajndorf, Austrija (22-25. jun 2016)

Grupa A
SRBIJA – Austrija (22. jun, 20h)

Bugarska – SRBIJA (23. jun, 16h)

Makedonija – SRBIJA (24. jun, 16h)