Srpski strelci su drugog dana četvrtog Svetskog kupa u sezoni, u Bakuu,“upisali” dva finala. Dimitrije Grgić je osvojio peto mesto malokalibarskim pištoljem, a Ivana Maksimović Anđušić osmu poziciju vazdušnom puškom.

Grgić je u kvalifikacijama  sa vrlo dobra 562 kruga zauzeo peto mesto i obezbedio svoje šesto finale u Svetskim kupovima, prvo malokalibarskim pištoljem.  U finale se ulazilo sa 556 krugova. Damir Mikec je na 15. poziciji ostao tri kruga „kratak“ za finale.

Srpski strelac je u dramatičnom finalu vodio veliku borbu. Postepeno je napredovao sa sedmog na šesto, pa na peto mesto. Četvrta pozicija, koja bi Grgiću mnogo donela, je ostala nedostižna. Naime, četvrtim mestom srpski reprezentativac bi obezbedio učešće na finalnom turniru  Svetskog kupa. Šanse da dođe do završnog turnira SK u Bolonji u oktobru i dalje postoje. Mesto za Grgića će se otvoriti ukoliko bar jedan od osmorice strelaca koji su na osnovu rezultata u Svetskom kupu 2016. osigurali put u Bolonju osvoji medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Ivana Maksimović Anđušić je dominirala u kvalifikacijama. Skoro stalno je bila u vođstvu. Osvojila je prvo mesto sa sjajnih 419,9 krugova. Andrea Arsović, pobednica prethodnog Svetskog kupa u Minhenu, je „ubila“ 416,1. Zauzela je 11. mesto, a za plasman u finale joj je bio neophodan svega 0,3 kruga bolji rezultat.

Povezana vest:  Bareta 27, Lukić 62. na EŠ u Mariboru

Maksimovićeva u finalu nije uspela da održi ritam iz kvalifikacija i posle osme serije završila je takmičenje kao osmoplasirana. Nije imala sreće u izjednačenoj borbi. I nju su, poput Arsovićeve, od dalje borbe delila tri deseta dela kruga. U trenutku kad je ispala upravo toliko je zaostajala za rivalkama koje su se nalazile na deobi od petog do sedmog mesta.

U oba današnja finala sve medalje su pokupili strelci iz Azije. Malokalibarskim pištoljem za muškarce pobedio je trostruki olimpijski prvak i svetski rekorder Đong Oh Đin, a vazdušnom puškom za dame Kineskinja Bei Du. Njena zemljakinja Mengjao Ši je zauzela drugo mesto oborivši svetski juniorski rekord finala (208,3)

Počelo je i takmičenje malokalibarskim pištoljem za žene. Posle prve polovine kvalifikacija (precizna paljba) Zorana Arunović se nalazi na 30, Jasna Šekarić na 32, a Bobana Veličković na 34. poziciji. 

Srećko Pejović: Ohrabrenje za Rio

Povezana vest:  Određene reprezentacije za Svetski kup u Sidneju i turnir u Dortmundu

Sportski direktor Streljačkog saveza Srbije Srećko Pejović je uglavnom zadovoljan današnjim učinkom srpskih reprezentativaca.

– Dimitrije Grgić, kao i Damir Mikec, podiže formu malokalibarskim pištoljem. Pokazao je da ćemo i u ovoj disciplini, kao i vazdušnim pištoljem, imati dva kandidata za finale na Olimpijskim igrama – ocenjuje Pejović.– Mikec se danas nije snašao. Iako je konkurencija bila najjača u finale se ulazilo sa skromnih 556 krugova, pre svega zbog toga što mete u Bakuu nisu osvetljene, pa se mnogi takmičari na ovakvom strelištu teško snalaze, među njima ovaj put bio je i Mikec.

O učinku Ivane Maksimović Anđušić i Andree Arsović kaže:

– Obe devojke su potvrdile visoku klasu i da su na svim takmičenjima kandidatkinje za visok plasman. Andrea je u poslednja tri metka izgubila finale. Takmičenje u Bakuu je ohrabrenje, ali i proba šta još treba da poprave. Ivana očigledno treba da popravi finalna gađanja, ali bitno je da  joj je osnovni deo bio odličan. Imamo čemu da se nadamo na Olimpijskim igrama. Pritom, u Riju će put do finala biti i nešto lakši, jer, na primer, u Bakuu su tri Kineskinje ušle među osam najboljih, a na Igrama svaka zemlja može da prijavi samo dve takmičarke po disciplini.

Povezana vest:  SLOHOKEJ LIGA, Pobeda hokejaša Partizana protiv Graca

Rezultati drugog dana

Vazdušna puška, žene: 1. Bei Du (Kina) 208,6, 2. Mengjao Ši (Kina) 208,3 (svetski juniorski rekord), 3. Mi Hae Park (Južna Koreja) 185,1, 4. Pođa Gatkar (Indija) 164,7, 5. Dongki Čen (Kina) 143,0, 6. Stine Nilsen (Danska) 122,3, 7. Julija Karimova (Rusija) 102,0, 8. Ivana Anđušić Maksimović (Srbija) 80,9. Kvalifikacije: 1. Maksimović  Anđušić 419,9, 2. Karimova (Rusija) 419,1, 3. Čen (Kina) 418,2…11. Andrea Arsović 416,1… Za finale 416,4… Ukupno 66 takmičarki.

MK pištolj, muškarci: 1. Đongoh Đin (Južna Koreja) 192,4, 2. Boven Žang (Kina) 187,9, 3. Demjung Li (Južna Koreja) 167,1, 4. Jusuf DIkec (Turska)  148,8,  5. Dimitrije Grgić (Srbija) 128,7, 6. Florijan Šmit (Nemačka) 109,4, 7. Oleg Omelčuk (Ukrajina) 90,4, 8. Pavol Kop (Slovačka) 70,7. Kvalifikacije: 1. Li 567, 2. Omelčuk 566, 3. Đin 565, 4. Grgić 562… 15. Damir Mikec 553… Ukupno 56 strelaca, za finale 556 krugova.