Milica Stefanovic, Coca-Cola predstavnik, Goran Kreclovic, pomocnik ministra omladine i sporta i Dane KoricaViše od 30 sportova predstavljeno u Košutnjaku u okviru akcije „Šta treniraš“

U okviru akcije „Šta treniraš?“, u Sportsko-rekreativnom centru „Košutnjak“ predstavljeno je više od 30 najraznovrsnijih sportskih aktivnosti. Akciju je prošle godine pokrenuo Coca-Cola Sistem (kompanija Coca-Cola i Coca-Cola Hellenic) sa organizacijom ADFOR – Dečiji forum, uz podršku Ministartstva omladine i sporta, koje je u realizaciji ovog projekta prepoznalo ideje koje doprinose sprovođenju Strategije razvoja sporta i Strategije za mlade. Projekat su aktivno podržali Republički zavod za sport, Sportski savez Srbije i nacionalni sportski savezi.

Program „Šta treniraš?“ ima za cilj da pozove, informise i motiviše prvenstveno mlade, ali i sve ostale, da se bave sportom i da shvate važnost rekreacije u svakodnenom životu. Posle Kragujevca i Novog Pazara, Beograd je, po drugi put, grad u kome je otvoreno pitanje „Šta treniraš?”.

-Ministarstvo omladine i sporta od samog početka daje aktivnu podršku projektu „Šta treniraš?“. Strategija razvoja sporta i Strategija za mlade su naši prioriteti, a ovaj program je najbolji praktični primer kako da promovišemo sport kod dece i omladine. U sve akcije „Šta trenirš?“ do sada, nastojali smo se da uključimo vrhunske sportiste, sportske legende i predstavnike mnogobrojnih sportskih saveza Srbije kako bi motivisali mlade da odaberu neki od sportova i da se aktivno ili rekreativno njime bave – izjavio je ovom prilikom pomoćnik ministra omladine i sporta Goran Kreclović.

Povezana vest:  Ignjatović 41. u veleslalomu

Sta treniras-Coca-Cola Sistem tradicionalno organizuje i podržava sportske manifestacije i pomaže promovisanje zdravog i aktivnog života, sporta, rekreacije, ali i druženja. Izuzetno nam je drago da je Ministarstvo omladine i sporta prepoznalo značaj ovog projekta i da zajedno težimo da aktiviramo mlade i motivišemo ih da se bave sportom i vode računa o svom zdravlju. Sajam sportova koji organizujemo ovde u Košutnjaku četvrti je u nizu akcija „Šta treniraš?“. Prethodna tri održana su u Kragujevcu, Novom Pazaru i u Beogradu, gde je ujedno bio i prvi. Nastavićemo sa ovom akcijom i u drugim gradovima širom Srbije kako bi mlade, ali i sve koji se tako osećaju, uputili u spotrske aktivnosti koje su im dostupne u njihovom gradu – rekla je predstavnica Coca-Cola Sistema Milica Stefanović.

Povezana vest:  ŠAH, Bogosavljević preuzeo vođstvo u Kragujevcu

U promociji sporta i svakodnevne rekreacije, kao preduslova zdravog života, učestvovao je i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Dane Korica i Jasminko Pozderac, direktor Republičkog zavoda za sport. Prisutnima su se predstavili rukometaši, jedriličari, biciklisti, skyball i softball savezi, smučari, rvači, streličari, ragbisti i mnogi drugi. Pored upoznavanja sa različitim sportskim aktivnostima i njihovim karakteristikama, prisutni su bili u prilici i da provere kondiciju i zdravstveno stanje, kao i da čuju savete o ishrani i fizičkim aktivnostima prilagođenim trenutnoj fizičkoj spremnosti.

Povezana vest:  ŠAH, ZAVRŠENO OTVORENO PRVENSTVO BEOGRADA, Govedarica prvak

Projekat „Šta treniraš?“ pokrenut je u julu 2009. godine u Beogradu i naišao je na odličan odziv javnosti, sportskih saveza i naročito mladih, te je na taj način započet proces njihovog vraćanja sportu, a akcija se sada nastavlja širom Srbije. Ceo projekat iniciran je istraživanjem Ministarstva omladine i sporta koje je sprovedeno 2008. godine u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanje, a koje je pokazalo da deca i mladi u osnovnim i srednjim školama u Srbiji nemaju raznovrstan izbor sportova i rekreativnih aktivnosti i da se samo 15 odsto njih bavi školskim sportom. Upravo zbog toga jedan od ciljeva akcije „Šta treniraš?“ je uključivanje što većeg broja nacionalnih sportskih saveza i klubova u školski sport, kako bi se motivisali i oni mladi koji su do sada bili nezainteresovani da se uključe.