Svaki grad i opština u Srbiji moraju da imaju, prema novom Zakonu o sportu, sportski savez jer jedino na taj način sportske organizacije u lokalnim samoupravama mogu da konkurišu za budžetska sredstva. Sportski savez Srbije će pomoći da  se, tamo gde ih nema, osnuju a  tamo gde postoje da dobiju maksimalnu podršku političkih struktura u radu – istaknuto je na konferenciji za medije Sportskog saveza Srbije.

– Na poslednjem sastanku Upravnog odbora Sportskog saveza Srbije u članstvo smo primili sedam novih opštinskih i gradskih sportskih saveze i to iz Inđije, Plandišta, Kučeva, Madveđe, Novog Bečeja i Crne Trave – rekao je Aleksandar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srbije.-Trenutno 138 teritorijalnih sportskih saveza je učlanjeno u Sportski savez Srbije i očekujemo da do kraja godine budu svi učlanjeni. Predali smo  programe neolimpijskih granskih sportskih saveza za finansiranje u idućoj godini i sada je na potezu Ministarstvo omladine i sporta Srbije koje raspodeljuje sredstva na osnovu kriterijuma.

Šoštar, koji je kao delegat Tehničkog vaterpolo komiteta bio u Riju, čestitao je svim osvajačima medalja na OI i ostalim olimpijcima istakavši da su uspesi rezultat velike finansijske podrške države srpskom sportu.

Povezana vest:  Potpredsednik IBU odstupio zbog optužbi za doping

– Dočekali smo, sa velikom radošću olimpijce, i ispratili sa velikim nadama paraolimpijce, tako da su protekli meseci bili prepuni događaja. Biti olimpijac je za svakog sportistu ispunjenje sna  i kruna karijere. Olimpijske igre u Riju, koji je divan grad, protekle su bez ijednog većeg incidenta, ali su za učesnike bile dosta naporne zbog udaljenosti borilišta. Vaterpolisti su doneli novo zlato posle Seula 1988. i  nastavili kontinuitet uspeha ovog sporta – izneo je neke utiske Aleksandar Šoštar.

Dr Dane Korica savetnik predsednika Šoštara, takođe je čestitao je srpskim sportistima na uspešnom predstavljanju Srbije u Riju i rekao je da  još 31 opština i grad nemaju  sportske saveze:

– Naše delegacije obilaze Srbiju i pomažu da se čelnici u lokalnim samoupravama upoznaju sa Zakonom o sportu i šta neke odredbe koje se konkretno odnose na formiranje sportskih saveza u  lokalnoj upravi, donose sportu. Imamo izuzetno razumevanje i sjajan prijem prilikom svake posete, razgovaramo i sa predsednicima opština i gradova. Stalno ističemo da  se u gradovima i opštinama stvaraju šampioni  i da  velikih asova neće biti ni na nivou države ako nemamo dobro razvijen, sistemski uređen i finansijski kvalitetno podržan sport u svakom gradu.

Povezana vest:  BADMINTON, Bronzana medalja za Srbiju na Balkanijadi

Velizar Đerić, potpredsednik Sportskog saveza Srbije i prvi čovek Asocijacije „Sport za sve“ Srbije, istako je uspešno učešće srpskih sportista na festvalu rekreacaje u julu u  Ulmu i posebno naglasio značaj ogromne podrške države sportistima:

– Imamo najbolje finansiranje sporta od svih zemalja u regionu i  ogromnu ulogu u stvaranju ovog sistema koji je doneo i velike uspehe, ima Ministarstvo omladine i sporta Srbije. Ulm je pokazao koliko su rekreativne aktivnosti značajne u zapadnim zemljama jer se okupilo 15.000 vežbača i 150.000 posetilaca. Asocijacije „Sport za sve“ Srbije biće od 21. do 25. septembra domaćin  festivala ekipa velikih kompanija i korporacija u Sutomoru na kome se očekuje dolazak selekcija iz devet zemalja.

Povezana vest:  Rusko Ministarstvo sporta pod istragom zbog malverzacija

Mr Nemanja Svjetličić obavestio je da će se Sajam sporta održati od 25. do 27. novembra u Hali 1 i 1 „A“ Beogradskog sajma:

– Održali smo sastanak sa predstavnicima 87 granskih saveza  i želja nam je da on bude još uspešniji nego prošle godine, kada ga je posetilio 60.000 ljubitelja sporta. Ove godine će seminari biti u hali 1 „A“ da bismo  izolovali predavače  i učesnike od graje u glavoj sali. Prošle godine je bilo više od 30 seminara i predavanja.  Svi savezi su pripremili programe i  na jednom mestu ponovo ćemo videti sva dostignuća našeg sporta – naglasio je mr Svejetličić.

Slobodan Đurić, član UO Sportskog saveza Srbije, obestio je o uspešnom učešću srpskih đaka na Igrama mladih u Splitu i  zahvalio se  Branimiru Subašiću, nekadašnjem fudbaleru Železnika i Crvene zvezde i reprezentativcu Azarbejdžana na gostoprimstvu u njegovom lokalu  „Sport pab“.