Andrea Arsović je osvojila Kristalni globus za trijumf na finalnom turniru Svetskog kupa u gađanju vazdušnom puškom!

Arsovićeva je do zlata na završnom takmičenju SK u Bolonji došla pogodivši u finalu 209,0 krugova, 0,4 manje od njenog državnog rekorda. Drugo mesto pripalo je bivšoj olimpijskoj prvakinji i aktuelnoj svetskoj vicešampionki Siling Ji iz Kine (208,7 krugova). Bronzu je osvojila olimpijska šampionka iz Rio de Žaneira, mlada Amerikanka Virdžinija Trešer.

Andrein trener Dragan Donević je prezadovoljan:

– U finalu je Andrea gađala fantastično, do 14-15. serije imala je rezultat na nivou svetskog rekorda. Bila je na dobrom putu da nadmaši svetski rekord koji drži baš Siling Ji – 211,0 krugova. U završnici je malo popustila, ali tada je već imala je veliku prednost nad rivalkama. Kako je dobro gađala, pokazuje da je i pored toga što je kiksirala u poslednjem hicu i pogodila samo 9,1 sačuvala čelnu poziciju ispred sjajne Kineskinje, koja je 20. hicem „ubila“ skoro maksimalnih 10,8.

Povezana vest:  Bode Miler zbog operacije leđa pauzira do februara

U kvalifikacijama, u konkurenciji 12 takmičarki, je Arsovićeva bila treća sa vrlo dobrih 417,2 kruga.

– Presrećna sam što sam napornu sezonu završila zlatom, onako kako sam i počela godinu, titulom prvaka Evrope – kaže Arsovićeva.- Mnogo sam želela ovo zlato, jer do danas sa finalnih turnira Svetskog kupa imala sam dva srebra i jednu bronzu. Silno sam bila motivisana da najzad dođem i do pobede.

Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru Arsovićeva je ostala bez finala.

– Rio nisam shvatila kao veliku tragediju, šta je bilo – bilo je. Posle Olimpijskih igara okrenula sam se nastavku sezone i finalu Svetskog kupa. Pokazala sam da sam se dobro spremila, jer nije me omelo ni to što sam tokom tri sata duge pauze između kvalifikacija i finala dva sata provela na doping kontroli. I pored toga uspela sam da ostanem u dobrom ritmu. Ostaje mali žal zbog lošeg poslednjeg hica, koji mi je odneo malo bolji rezultat u finalu, ali najvažnija je medalja – zaključila je Arsović, uz zahvalnost treneru Draganu Doneviću.

Povezana vest:  POSLE 9 SATI TRČANJA SRPSKA SPARTANKA NA POBEDNIČKOM POSTOLJU

Arsovićeva se osvajanjem Kristalnog globusa direktno plasirala na finale SK naredne godine. U Svetskom kupu u karijeri je, sem četiri medalje na finalnim turnirima (zlato, dva srebra, bronza), osvojila još sedam odličja (četiri zlata, srebro, dve bronze)

Pravo učešća na ovogodišnjem finalnom turniru izborila je zahvaljujući zlatnom odličju na najjačem SK u sezoni u Minhenu.

Povezana vest:  KLIZANJE EP, Marina Seh kliza za Srbiju na prvenstvu Evrope u Bernu

Vazdušna puška: 1. Andrea Arsović (Srbija) 209,0, 2. Siling Ji (Kina) 208,7, 3. Virdžinija Trešer (SAD) 185,5, 4. Darija Vdovina (Rusija) 165,8, 5. Li Du 144,3, 6. Bei Du 124,4 (obe Kina), 7. Elaheh Ahmadi (Iran) 102,08. Olivija Hofman (Austrija) 80,7. kvalifikacije: 1. B. Du 421,2, 2. Trešer 419,9, 3. Arsović 417,9… Ukuno 12 takmičarki. Za finale 415,1 krug.

 

ARUNOVIĆEVA I MIKEC U FINALU

 

Sem Arsovićeve danas su se u finale plasirali i Zorana Arunović i Damir Mikec (oboje vazdušni pištolj). Finalna takmičenja na programu su u popodnevnim časovima.