Ragbi 13 reprezentacija Srbije u subotu 22. oktobra protiv Italije na stadionu Nastavnog centra Makiš na Adi Ciganliji igraju odlučujuću utakmicu u Grupi A kvalfikacija za Svetsko prvenstvo 2017. godine. Posle poraz u 1. kolu od Velsa u Lajneliju prošlog vikenda (50:0) isključivo pobeda naše najbolje ragbiste ostavlja u daljoj trci za odlazak na šampionat koji se održava u Australiji, Novom Zelandu i Papua Novoj Gvineji.

Samo pobednici grupa idu direktno na SP, dok drugoplasirane ekipe iz Grupe A i Grupe B u kojoj su Irska, Rusija i Španija igraju 4. novembra baraž u engleskom gradu Liju za plasman na planeterni šampionat.

– Posle ubedljivog poraza u Velsu, naša situacija je prilično jasna, ako hoćemo da ostanemo u konkurenciji za Svetsko prvenstvo moramo da dobijemo Italijane. Dobro smo analizirali greške protiv objektivno dosta jačih Velšana, ali ništa lakši posao nas ne očekuje protiv Italijana koji u svom sastavu imaju petoricu igrača sa poslednjeg SP – kaže selektor Srbije Ljubomir Bukvić.

Po povratku sa Ostrva, Srbija je nastavila sa pripremama u Beogradu uz brojne kadrovske probleme. Definitivno zbog povrede protiv „azura“ neće moći da igra internacionalac iz Francuske Prve lige, Vladica Nikolić, umesto koga je naknadno pozvan prvotimac Crvene zvezde, Miodrag Tomić. Povrede u Lajneliju zaradili su Stefan Nedeljković i Džavid Jašari, dok je zbog žutog kartona u meču sa Velšanima supendovan na jednu utakmicu Pero Madžarević.

Povezana vest:  KUGLANJE, VESTI

– Nismo u puno sastavu, ali šta je tu je. Iskoristili smo čitavu nedelju da pronađemo prava rešenja u datoj situaciji. Dobro smo pogledali greške u duelu sa Velšanima i pokušaćemo da ih ispravimo. Krajnji rezultat to ne govori, međutim, bilo je dosta dobrih stvari, no kada dođete do ovog nivoa iskusne ekipe znaju i najmanje greške da kazne. To moramo da izbegnemo protiv Italijana – objasnio je selektor Bukvić i dodao da je nedelju dana ekstra rada dobro došlo da se dodatno uigraju pojačanja Srbije iz Australije.

Meč u Makišu šesti je u međusobnoj istoriji „orlova“ i „azura“. Obe ekip za sada imaju po tri pobede, sa time što je Srbija u seriji dva trijumfa – oba ostvarena u Evropskom šampionatu B u poslednje dve godine. Naši ragbisti slavili su u septembru 2014. godine takođe u Beogradu sa 45:6 i potom juna prošle godine sa 20:15 na čizmi. Sa druge strane, Italija je u kvalifikacijama za prethodno SP bila ubedljiva isto u Makišu sa 52:6. Italijani su tu ubedljivu pobedu ostvarili zahvaljujući svojim Australijancima, koji su stigli iz najjače lige na svetu (NRL), a predvodio ih je bivši najbolji igrač planete, Entoni Miničelo.

Povezana vest:  PARAGLAJDING, KOPAONIK, CENTAR EVROPSKOG PARAGLADJINGA

Zvučna imena ne zaostaju ni ovoga puta, jer su gosti u Beograd stigli pojačani sa takođe eks NRL zvezdama, Džoelom Rejtmjulerom i Terijem Kampezeom. Takođe, tu je i bivši reprezentativac Italije u drugom kodu, ragbiju 15, Mirko Bergamasko.

– Imaju čak 13 Australijanac i to je potpuno druga ekipa u odnosu na onu koju smo dobili poslednja dva puta. Već sam rekao petorica njihovih igrača igrala je za Italiju na poslednjem SP. Nema sumnje da je iskustvo i pored naših pojačanja iz Australije na njihovoj strani i da su favoriti na papiru. Ipak, ovo je ragbi i na terenu je sve moguće i sigurno je da se unapred ne predajemo – još je rekao selektor Bukvić.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Grgić treći put na drugom mestu u Francuskoj

Srbija do sada ni jednom nije uspela da se plasira u završnicu SP, dok Italijani pokušavaju da to učine drugi put uzastopno. Zato je meč u subotu u Makišu istorijski za srpski ragbi, pa je ulaz slobodan kako bi naša reprezentacija imala preko potrebnu podršku sa tribina.

Sastav Srbije: David Andjelić (Blektaun St. Patriks, Australija), Ris Grkinić (Kabramata, Australija), Danijel Burk (Koledžijans, Australija), Čad Grent (St. Kler Komets, Australija), Džejms Mirčeski (Vestern Saburbs Magpajs, Australija), Džordan Grent (Vest Tajgers, Australija), Džošua Marjanović (Kavana Dolfins, Australija), Ilija Radan (bez kluba, Australija), Džejson Muranka (Djusberi Rems; Engleska), Dalibor Vukanović (kapiten), Stefan Nedeljković, Stevan Stevanović (svi Dorćol), Vlado Kušić, Džavid Jašari (Partizan), Miodrag Tomić, Miloš Ćalić, Miloš Zogović, Vladislav Dedić, Vojislav Dedić (svi Crvena zvezda).