Ragbisti Dorćola i Crvene zvezde u nedelju 13. novembra (14.30) na Adi Ciganliji igraju veliko finale Prve lige u ragbiju 13, kojim će simbolično biti obeležena 15 godina od ponovnog pokretanja Ragbi 13 federacije Srbije. Finale plej-ofa biće vrhunac izuzetno naporne sezone u srpskom ragbiju 13 u kojoj je fokus najviše bio na kvalifikacijama reprezentacije za Svetsko prvenstvo 2017. godine, ali zanimljiva klupska sezona donosi duel za titulu jedina dva nacionalna šampiona.

 

Pobedom na Partizanom u polufinalu plej-ofa prošle nedelje (34:32), Dorćolci su nastavili sa nizom učešća u svim velikim finalima u modernoj istoriji srpskog ragbija 13. Njihovu dominaciju kada su titule u pitanju, prekinula je samo 2014. godine Crvena zvezda, što znači da aktuelni šampion juri svoju 14 titulu.

Povezana vest:  KUGLANJE, Četiri pobeda gostiju u 7. kolu Super lige za kuglaše, kuglašice Srema odnele bod Apatinu, SPC Vojvodina u gostima bolja od Kikinđanki

 

Međutim, crveno-beli ulaze ovoga puta kao favorit u finale, pošto su već osvojili dva trofeja u ovoj sezoni, Superup i Kup Srbije. Oba puta u finalima savladali su najvećeg rivala – 30:0 i 36:20, ali je jedini poraz Zvezdi u ovoj sezoni u 5. kolu Prve lige Srbije naneo Dorćol (44:30). Poslednji put ove dve ekipe sastale su se u septembru u poslednje, 10. kolu lige i taj meč je takođe pripao crveno-belima (50:20).

-Iza nas je zaista teška godina, pošto je najveći broj igrača imao obaveze i u reprezentaciji, pored onih klupskih. Imamo šansu da je završimo uspešno protiv ekipe koju dobro poznajemo i koja ima veliko iskustvo u ovakvim mečevima. Očekuje nas velika borba i nijanse mogu odlučiti ko će osvojiti titulu – izjavio je uoči meča Vladislav Dedić prvotimac Crvene zvezde.

Povezana vest:  Višacki: Igre u Singapuru značajno iskustvo

Dorćol je možda u maloj prednosti jer Zvezda takmičarsku utakmicu nije igrala puna dva meseca, dok je aktuelni šampion prošle nedelje prvi put u svojoj istoriji kroz polufinale plej-ofa morao da se izbori za mesto u velikom finalu.

-Ovo je jedna od lošijih sezona za nas, ali sve to možemo da ispravimo pobedom u nedelju. Zvezda je po meni daleko bila najbolja ove godine i apsolutno je favorit u finalu, tako da ćemo morati da damo više od svog maksimuma da bi zadržali titulu – kaže uoči velikog finala kapiten Dorćola Dalibor Vukanović.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Otkazane trke u Semeringu

Ragbi 13 Federacija Srbije je u četvrtak 10. novembra obeležila 15 godina od ponovog osnivanja. Posle skoro pola veka pauze, 10. novembra 2001. godine u Kruševcu odigrana prva utakmica ragbija 13, u okviru Kupa Srbije, kada je održana i osnivačka Skupština Ragbi 13 Federacije Srbije.