Ragbisti Dorćola odbranili su titulu prvaka Srbije, pošto su u finalu plej-ofa Prve lige u ragbiju 13 na Adi Ciganliji savladali Crvenu zvezdu sa 26:10 (14:0). Dorćolci su tako stigli do 14. titule u 15 godina moderne istorije nacionalnog šampionata i tako potvrdili svoju dominaciju u domaćim okvirima.

Ragbisti najtrofejnijeg srpskoga klub prvi put su uu finalima ušli kao autsajder, pošto su crveno-beli upravo protiv njih prethodno osvojili Superkup i Kup Srbije, odnosno dobili su ih u tri od četiri meča ove sezone. Međutim, to kao da je bio motiv više za Dorćol koji se znatno bolje snašao u teškim uslovima za igru, po jako hladom vremenu, teškom i blatnjavom terenu na Adi.

Na startu meča Zvezda je imala blagu inicijativu,  ali su se Dorćolci dobro i organizovano branili, iako nisu uspevali nikako da sami dođu do prilike za svoj ozbiljniji napad. U jeku ofanzive crveno-beli, aktuelni šampion posle osvojene lopte organizuje odličnu akciju koju je kapiten Dalibor Vukanović esejem u 5. minutu uz pretvaranje pretvorio u vođstvo od 6:0.

Povezana vest:  Predlog zakona o sportu sledeće nedelje u skupštini

Lako dozvoljeni esej kao da je odredio dalju prilično nesigurnu igru Zvezde. Crveno-beli su nekarakeristično pravili veliki grešaka, naročito u fazi napada, što je Dorćol umeo da kazni i lako igru prebaci na polovinu rivala.

Upravo iz jedne takve greške ovaj put u fazi odbrane, prvak stiže do novih poena. Dorćol je kaznu na 10 metara od protivničkog eseja izabrao da šutne na gol, pa je novim uspešnim udarcem Vukanovića prendnost narasla na 8:0.

Samo tri minuta kasnije, Relja Petrović je kaznio nepažnju odbrane domaćih i nakon prodora po krilu postigao drugi esej za Dorćol i povećao vođstvo na 12:0, koje je ostalo i nakon dodatnog šuta, koji ovaj put Vukanović nije realizovao.

Povezana vest:  WADA upozorila na otrovnu supstancu koja je u prodaji

Od tada pa sve do pred kraj poluvremena, konstantno se igralo na polovini Dorćola, ali su napadi Zvezde bili jalovi. Očigledno da je hladno vreme učinilo svoje I da je to bio glavni uzrok velikog broja ispuštenih lopti. Ipak, dva minuta pre kraja poluvremena, Dorćol je upisao još dva poena na svoj konto, i to iz kazne, koju je sa oko 25 metara uspešno izveo Dalibor Vukanović za vođstvo od 14:0 na pauzi.

U nastavku viđena je znatno kvalitetnija utakmica, koju su već u prvih 20 minuta praktično rešili u svoju korist aktuelni prvaci. Kapiten Vukanović, reprezentativac Stevanović i veteran Milanko su postigli tri eseja, čime su Dorćolci stekli prednost od 26:6. Zvezda je preko Milenkovića I Ćalića samo ublažila krajnji rezultat i veliku pobedu Dorćola.

– Ovo je jedna od najvećih pobeda u istoriji kluba. Mnogi su nas potcenili uoči ovog finala, ali smo pokazali da i kada imamo lošu sezonu u ključnim trenucima možemo da prevaziđemo sve probleme i odbranimo titulu. Čestitam saigračima koji su dali sve od sebe, ali takođe čestitke i Zvezdi na odličnoj godini – izjavio je u jednom dahu kapiten Dorćola Vukanović.

Povezana vest:  KUGLANJE, Selektor Mirko Čukvas pozvao osam igračica na druge pripreme u Vrbas

CRVENA ZVEZDA – DORĆOL 10:26 (0:14)

Eseji: Ćalić, Milenković – D. Vukanović 2, Stevanović, Petrović, Milanko.

Pretvaranja Vojislav Dedić 1/2 – D. Vukanović 1/5.

Kazne: D. Vukanović 2/2.

CRVENE ZVEZDA: Zogović, Vojislav Dedić, Vladislav Dedić, Ćalić, Štrbac, Trifunović, Vasiljević, Milanović, Pulen, Žujić, Vulić, Tomić, Čengaj, Nikolić, Đurić, Milenković, Manak.

DORĆOL: D. Vukanović, Stevanović, Dajč, Avramović, Lazin, Mora, Božović, S. Vukanović, Petrović, Radić, Kojić, Mitrović, Aleksić, Ivanović, Tajsić, Milanko, Docić.

Stadion: Na Adi Ciganliji. Gledalaca: 100. Sudija: Miloš Milinković (Beograd).

Pomoćnici: Vladan Kikanović (Beograd), Slaviša Zekić (Nova Pazova).