Svetska antidoping agencija (WADA) suspendovala je danas meksičku laboratoriju za kontrolu dopinga na šest meseci zbog nepoštovanja novih pravila o kvalitetu rada. Kako se navodi u saopštenju WADA, odluka o suspenziji stupila je na snagu u sredu i njome je meksičkoj laboratoriji zabranjeno „vršenje svih aktivnosti u domenu kontrole dopinga, uključujući analizu uzoraka krvi i urina“.

Tokom suspenzije, uzorci će morati bezbedno da budu transportovani u drugu laboratoriju akreditovanu od strane WADA, kako bi se očuvalo „poverenje sportista u kvalitet analize uzoraka i celokupan sistem antidoping kontrole“, dodaje se u saopštenju.

Povezana vest:  NHL, Prvi hat-trick Jovanovskog u 15 godina NHL karijere

Odlukom o suspenziji predvidjena je i obaveza meksičke laboratorije da „otkloni nepravilnosti utvrdjene u programu Sistema eksterne provere kvaliteta, kao i nedostatke koje uoči WADA za vreme trajanja suspenzije“.

Laboratorija ima rok od 21 dana da uloži žalbu Sudu za sportsku arbitražu u Lozani. WADA je 15. novembra donela i odluku o suspenziji laboratorije za doping kontrolu u Dohi.

Povezana vest:  Državno prvenstv u ultralakom letenju 25. i 26. avgusta u Ćupriji