Imala je naša zemlja, bilo kao Jugoslavija, bilo kao SCG ili sada kao Srbija, mnoge velike streljačke šampione, svetske i olimpijske prvake i rekordere, ali rezultati govore da nikad do sada naš nacionalni tim nije bio toliko jak kao sada, da nikada u reprezentaciji nismo u isto vreme imali toliko asova sposobnih za vrhunske domete.

Pokazalo je to  Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem u Mariboru. Srpski strelci se vraćaju sa rekordnih deset medalja u zvaničnim disciplinama (četiri zlatne, pet srebrnih i jednom bronzanom), a tome treba dodati i dve u promotivnim ekipnim takmičenjima. Ni u vreme kad je zemlja bila mnogo veća nije dostignut dvocifren broj odličja na jednom EP vazdušnim oružjem. Oboren je prošlogodišnji rekord, kada su srpski strelci „upucali“ sedam odličja.

U bilansu medalja EP u Mariboru Srbija je na trećem mestu u konkurenciji čak 46 reprezentacija. Ispred našeg tima su samo Rusija i Ukrajina koje su značajan broj odličja skupile u disciplinama u gađanju pokretnih meta, koje nisu u olimpijskom programu i u kojima mi nemamo predstavnike.

Računajući zlatne medalje u seniorskim disciplinama olimpijskog programa, u koji spadaju vazdušna puška, pištolj i miksevi, koji na olimpijsku scenu stupaju u Tokiju 2020, Srbija je u Mariboru bila uz rame Rusiji. Obe selekcije osvojile su po četiri zlata, dok je po jedno pripalo Hrvatskoj i Nemačkoj.

Juniori Srbije su osvajanjem tri srebra prva dva dana EP napravili uvertiru za seniore naše selekcije, koji su u petak i subotu blistali na strelištu hotela Habakuk osvajanjem četiri zlatne, dve srebrne i jedne bronzane medalje. Ne pišu se u bilansu medalja, ali vredna su i dva trofeja u revijalnom takmičenju ekipa po novom formatu (zlato seniori pištolj i srebro seniorke puška), jer ovaj sistem dogodine ulazi u zvaničan program.

Povezana vest:  KUGLANJE, Zorica Barać i Đorđe Jovanić šampioni Srbije u miks parovima

Junak srpske selekcije u Mariboru bila je Zorana Arunović, u jednom danu osvojila je tri zlatne medalje pištoljem u pojedinačnoj, ekipnoj i miks konkurenciji, oborivši pritom svetski rekord pojedinačnog finala.  Sa tri medalje kući se vraća i Zoranin partner iz miksa Damir Mikec, koji je zauzeo drugo mesto pojedinačno, a sa ekipom se okitio bronzom.

Ipak, u našem timu svi zaslužuju pohvale, nijedan član seniorke ekipe se u Mariboru bar jednom nije popeo na pobedničko postolje.

– Najvažnije je da je svako od seniora osvojio bar jednu medalju – ističe Srećko Pejović, sportski direktor SSS, koji je na strelištu u Mariboru bio verovatno najsrećniji vođa ekipe, nije mogao da se „odbrani“ od čestitki kolega iz drugih reprezentacija.

Plasmani su odlični, a govoreći o rezultatima Pejović kaže:

– Generalno gledano, naši strelci su postigli i dobre rezultate. Ne može da se desi da na jednom takmičenju baš svi pruže maksimum, približe se ličnim rekordima ili ih nadmaše, ali u proseku rezultati su bili dobri. Naravno, fenomenalan rezultat Zorane Arunović u finalu zaslužuje posebnu pažnju. I osvajanjem medalja i rezultatima briljirala je poslednjeg dana, sjajan je bio i Damir Mikec. Ne treba zaboraviti ni rezultate i plasmane juniora, koji su bili odlični, iako je u Maribor došla podmlađena selekcija.

Povezana vest:  Nastavljen niz: Srebro za Zoranu i Damira na Svetskom kupu u Bakuu

Šampionat u Mariboru je imao izuzetno zgusnut program. Takmičarski program je trajao i po 12 sati. Razlog je, pre svega, testiranje novog sistema ekipnog takmičenja.

U Mariboru je poslednji put ekipni plasman određen na osnovu zbira rezultrata sva tri člana ekipe u kvalifikacijama. Na sledećem EP treba da zaživi sistem koji je u Mariboru bio u eksperimentalnoj fazi. Posle kvalifikacija osam selekcija sa  najboljim rezultatima ulazi u takmičenje po kup sistemu. Mnogi strelci su pred testiranje novog formata su bili skeptični, ali na kraju ocene su uglavnom pozitivne. Takmičenje ekipa dobija novi smisao, ekipe se bore u direktnim duelima, sve postaje mnogo interesantnije. Već se govori o produžavanju EP sa dosadašnja četiri, na pet-šest dana kako bi se ubacila nova disciplina u program, a izbeglo „pucanje od jutra do mraka“.

– Izgleda da našim stresna takmičenja, kakvi su miks i novo ekipno nadmetanje, odgovaraju. U oba su pokazali sjajan timski duh, a veoma smo srećni što smo odbranili oba zlata u miksu, koji će biti na programu Olimpijskih igara u Pekingu – zaključio je Pejović.

Medalje Srbije na EP u Mariboru

Zvanični program

Zlatne: Zorana Arunović (seniorke, pištolj, uz svetski rekord finala 246,9 krugova), ženski seniorski tim pištoljem (Zorana Arunović, Bobana Veličković, Jasmina Milovanović), seniorski miks pištoljem (Zorana Arunović/Damir Mikec), seniorski miks puškom (Andrea Arsović/Milutin Stefanović)

Povezana vest:  SKIJANJE, Albreht neće da žuri sa povratkom na stazu

Srebrne: Damir Mikec (seniori, pištolj), Lazar Kovačević (juniori, puška), muški seniorski tim puškom (Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Stevan Pletikosić), juniorski miks puška (Sanja Vukašinović/Lazar Kovačević), ženski juniorski tim puškom (Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac, Marija Malić)

Bronzane: muški seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov)

Revijalno ekipno takmičenje

Zlatna: muški seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Duško Petrov, Dimitrije Grgić). Srebrna: ženski seniorski tim puškom (Andrea Arsović, Ivana Maksimović, Dragana Todorović),

Ekipno takmičenje po novom formatu će od sledeće godine biti u zvaničnom programu Evropskog prvenstva.

BILANS MEDALJA

  1. RUSIJA           14        10        8          32
  2. UKRAJINA     6          10        2          18
  3. SRBIJA           4          5          1          10
  4. MAĐARSKA  4          0          7          11
  5. NEMAČKA    3          3          3          9
  6. FRANCUSKA            3          0          2          5
  7. HRVATSKA   1          2          0          3
  8. POLJSKA       1          0          0          1
  9. ŠVEDSKA      0          3          1          4
  10. ITALIJA          0          1          2          3
  11. JERMENIJA    0          1          0          1

11.DANSKA         0          1          0          1

  1. ČEŠKA 0 0          4          4
  2. FINSKA 0 0          2          2
  3. AZERBEJDŽAN 0 0          1          1
  4. LETONIJA 0 0          1          1

15.ŠPANIJA         0          0          1          1

  1. TURSKA 0 0          1          1

Kolone znače: broj zlatnih, broj srebrnih, broj bronzanih i ukupan broj medalja. Redosled se pravi po olimpijskom principu glavni kriterijum je broj zlatnih odličja.