Najduža jednodnevna biciklistička trka, „La Primavera“ startuje 18. marta. Milan-Sanremo je prva monumentalna trka u godini i tradicionalno obeležava početak sezone Klasika.

Prvi Monument sezone smatra se za sprinterski klasik, a čelna pozicija nakon Pođa važan je preduslov za konačnu pobedu.

Pre godinu dana, trku dugu 293 kilometra prvi je završio Arno Demar, koji je u sprinterskom obračunu pobedio Bena Svifta i Jirgena Rolandsa, na pravcu Rimske ulice.

Trka od Milana do Sanrema obično donosi sprinterski obračun u završnici. Poslednji put je Fabian Kanćelara 2008. godine prošao usamljen kroz cilj, četiri sekunde ispred pratilaca.

Povezana vest:  Spasić drugi na trci u Kazanlaku u Bugarskoj

Ovogodišnju „La Primaveru“ voziće nekoliko bivših šampiona, Mark Kevendiš (2009), Aleksander Kristof (2014), Džon Degenkolb (2015) i prošlogodišnji pobednik Arno Demar.

Pored iskusnih šampiona, ove godine za titulu konkurišu i Mihal Kvjatkovski, Peter Sagan, Fernando Gaviria.

Ruta počinje ravnim delom, Po Plain, do prevoja Turćino vodi lagani uspon gde na 25 kilometara nagib iznosi samo 1.4%, odakle se izlazi na Mediteran.

Povezana vest:  Apocalyptica u utorak u Hali sportova

Posle Turćina ruta je dugo ravna, potom slede Kapo Mele, Kapo Ćervo i Kapo Berta, koji će poslužiti za zagrevanje za čuvene Ćipresa i Pođo.

Nakon skoro 300 kilometara vožnje i brojnih sati provedenih na sedištu, poslednji usponi su izazov. Na Ćipresu vodi 5.5 kilometara uspona nagiba 4.1%, u drugoj polovini dostiže i 9%, a od vrha cilj je udaljen 20 kilometara.

Povezana vest:  BADMINTON, ZAVRŠENA SENIORSKA BALKANIJADA U BURGASU

Poslednja prilika za begunce biće Pođo, koji je dug samo 3.7 kilometara, sa 8% nagiba u poslednjem kilometru. Po osvajanju vrha, takmičare očekuje spektakularan silazak, gde dobri spustaši mogu da naprave razliku.

Poslednji kilometar trke je potpuno ravan, idealan za „preživele“ sprintere.

Eurosport 2 će direktno pratiti trku od Milana do Sanrema u subotu od 14:15.