Petoro srpskih reprezentativaca učestvovaće na finalnom takmičenju Svetskog kupa u streljaštvu koje će u oktobru biti održano u Nju Delhiju. Ove sezone u kalendaru Svetskog kupa su tri, umesto uobičajena četiri godišnja turnira, pa je posle trećeg, u utorak završenog u Gabali, poznata lista učesnika finala. Našu zemlju će na turniru u Nju Delhiju predstavljati jedna dama Andrea Arsović (vazdušna puška) i četvorica muškaraca Damir Mikec (vazdušni pištolj i malokalibarski pištolj slobodnog izbora), Milutin Stefanović (vazdušna puška), Dimitrije Grgić (MK pištolj slobodnog izbora) i Stevan Pletikosić (MK puška trostav).

U svakoj disciplini finalnog turnira učestvuje po osam najboljih na osnovu bodova skupljenih tokom godišnjih turnira, zatim branilac pobedničkog trofeja sa prethodnog finala i aktuelni olimpijski šampion, bez obzira na učinak u sezoni. U olimpijskoj godini sigurni učesnici, uz branioca trofeja, su svi osvajači odličja na OI. Po istom sistemu, u sezoni Svetskog prvenstva svaka medalja na SP obezbeđuje mesto na završnom turniru Svetskog kupa, a godinu dana kasnije šampioni planete se kvalifikuju direktno.

Povezana vest:  Streljaštvo napredovalo u „C" grupu sportva u analizi MOK

Bodovi se dodeljuju za plasman među osam najboljih (prvo mesto vredi 15, drugo 10… osmo jedan bod) i sabiraju se sa onima koje strelci dobijaju za ostvarene rezultate. Ukoliko strelac na više turnira osvoji bodove u istoj disciplini za rangiranje se računa samo takmičenje na kome je ostvario najbolji učinak. Nema sabiranja bodova sa više turnira.  Jedna zemlja može da ima najviše dva predstavnika po disciplini.

Andrea Arsović i Damir Mikec su „vize“ za Nju Delhi obezbedili još prošle godine, jer su vazdušnom puškom, odnosno vazdušnim pištoljem trijumfovali na finalnom turniru SK u Bolonji i osvojili velike Kristalne globuse.

Mikec se zahvaljujući bronzi MK pištoljem slobodnog izbora na Svetskom kupu u Gabali na završni turnir plasirao i ovim oružjem. U takmičenju MK pištoljem slobodnog izbora, disciplini koja je pre nekoliko dana izgubila status olimpijske, imaćemo dvojicu predstavnika. Dimitriju Grgiću su mesto na turniru u Nju Delhiju doneli bronza i rezultat na drugom SK u sezoni, u Minhenu. Grgić je šesti, Mikec sedmi na listi kvalifikovanih za finale SK.

Povezana vest:  KUGLANJE, Marko Kočović i par Metalca najbolji u Zapadnoj Srbiji

Milutin Stefanović je učešće na završnom turniru zaslužio zlatnom medaljom vazdušnom puškom  u Gabali, gde je izjednačio svetski rekord finala (250,9). Svetski rekord mu nije doneo bodove, jer se ne računaju finalni, već rezultati kvalifikacija. Više bodova od Stefanovića ima samo Sergej Kamenski (Rusija), pobednik SK u Minhenu. Inače, Rus je u Minhenu postigao svetski rekord finala, koji su Stefanović i drugoplasirani Kinez Jungcong Jao u Gabali izjednačili, pa je o zlatu odlučivalo raspucavanje.

Stevanu Pletikosiću je učinak u Minhenu, kada je MK puškom iz trostava bio četvrti uz dobar rezultat osnovnog dela (1.177) omogućio da se nadmeće u Nju Delhiju. U Gabali nije došao do finala, ali ipak nije izgubio mesto među osam najboljih. Na završni turnir ide kao osmi na listi.

Povezana vest:  KUGLANJE, Srpski kuglaši osvojili najmanje dve bronze na Svetskom kupu

Sezona Svetskim kupova počela je upravo u Nju Delhiju, a usledili su turniri u Minhenu i Gabali. Naši takmičari su propustili takmičenje u Nju Delhiju.

Dve medalje za deobu trećeg mesta u Gabali

Medalje na Svetskom kupu u Gabali osvojili su strelci iz 18 zemalja, a naša selekcija je vrlo visoko rangirana. Sa jednim zlatom (Milutin Stefanović vazdušna puška) i jednom bronzom (Damir Mikec, malokalibarski pištolj slobodnog izbora), Srbija je na deobi trećeg mesta sa Danskom, Mađarskom i Ukrajinom.

Više od dve medalje osvojila je samo Kina (4 zlata, 3 srebra i jednu bronzu). Iza najmnogoljudnije zemlje sveta je Austrija sa dva odličja, ali, za razliku od selekcija koje dele treće mesto, ima jedno zlato i jedno srebro.

Naši strelci su u Gabali osvojili i jedno srebro,do koga su došli Andrea Arsović i Milutin Stefanović u miksu vazdušnom puškom. Međutim ova disciplina još nije u zvaničnom programu SK, pa se ne računa za bilans medalja.