Pet srpskih klubova igraće u oktobru u međunarodnim kuglaškim kupovima, što je posle 2013. kada su učestvovala samo tri kluba, najmanji broj učesnika (lane je bilo šest).

Oba šampiona Srbije (kuglaši Beograda i kuglašice SPC Vojvodine) su odustala od učešća u Svetskom kupu (Kupu šampiona) u  Blanskom u Češkoj od 3. do 7. oktobra, ali će Srbije u najelitnijem takmičenju ipak imati predstavnika, jer je prijavljen vicešampion, ženska ekipa zrenjaninskog Kristala.  Zrenjaninke su potvrdile učešće, ako se kvalifikuju,  i za Ligi šampiona. Iz ovog takmičenja najboljih sedam ekipa od onih koje su potvrdile učešće, plasiraće se u Ligu šampiona.  Za sada je u Svetskom kupu  prijavljeno  osam ženskih ekipa, a sedam se prijavilo za Ligu šampiona (hrvatski Zagreb neće u ovo takmičenje).

Ljubitelji kuglanja u Srbije imaće, ipak,  za koga da navijaju i u muškom Svetskom kup jer će igrati čak sedmorica srpskih reprezentaivaca: Zavarko i Tepša u slovačkom Sportu, R. Ernješi i Kovačić u  italijanskom Nojmarktu, Simijonović i Vlajkov u sustrijskom Nojkirhenu i Kujundžić u splitiskom Mertojaku!

Povezana vest:  SKI SKOKVI, Morgenštern ponovo trijumfovao u Lilehameru

Šampion Beograd, koji je dosta promenio ekipu, odustao je od Svetskog kupa i iskoristio pravo da, kao osvajač kupa, igra u Kupu NBC federacije od 4. do 8. oktobra u Minhenu,  gde učestvuju pobednici nacionalnih kupova i trećeplasirani timovi liga. U ovom najmasovnijem takmičenju za klubove, učestvovaće još kuglaši Crvene zvezde (treći u ligi), kuglašice Srema iz Rume (treće u ligi) i pobednice ženskog Kupa Srbije, kuglašice Alimente iz Novog Sada. Učešće u Ligi šampiona, ako se plasiraju, potvrdili su Beograd i Alimenta. Iz ovog takmičenja, tri najbolja kluba od onih koji su se prijavili,  dobijaju mesto u Ligi šampiona. Učestvovaće 17 ženskih ekipa (sedam je potvrdilo učešće u LŠ) i 24 muških (11  ima želju da igra u Ligi šampiona).

U Evropskom kupu, u kome igraju vicešampioni, Srbije neće imati predstavnike u obe konkurencije (kuglašice Kristala „otišle“ su u Svetski kup, a vicešampioni, kuglaši Korduna iz Kljajićeva nisu se prijavili).  Turnir je od 3. do 10. oktobra u Hiršauu u Nemačkoj i prijavljeno je  devet ženskih ekipa (tri su najavile Ligu šampiona) i devet muških (sedam je najavilo učešće u LŠ). Iz ovog takmičenja po pet najboljih ekipa od onih  koje su unapred potvrdile učešće, izboriće mesto u Ligi šampiona, koja startuje sa  16 ekipa – sedam iz Svetskog kupa, pet iz Evropskog kupa, tri iz Kupa NBC federacije i  prošlogodišnji pobednici (kuglašice Viktorije i kuglaši Rot Vajsa). Ukoliko je prošlogodišnji pobedik među sedam ekipa u Svetskom kupu od onih koje su najavile  učešće u LŠ, mesto dobija osmoplasirani tim.

Povezana vest:  KUGLANJE, Zlatni parovi Džambo investa i Vodovoda

Titule u Svetskom kupu braniće  dve nemačke ekipe, kuglašice Viktorije iz Bamberga i kuglaši Rot vajsa iz Zerbsta.  Kuglaši Beograda su prošle godine bili treći, a kuglašice Kristala sedme.

U Evropskom kupu, iako Srbija nema predstavnike, navijaćemo za austrijskog vicešampiona Fojt Sent Pelten gde igra srpska reprezentativka Zorica Barać i mađarski Segedin, gde su ovog leta preselila dvojica srpskih asova svetski prvak iz 2002. Jovan Ćalić i juniorski reprezentativac Norbert Ernješi. Titulu  su lane osvojile kuglašice Istre iz Poreča (ove godine igraće u Kupu NBC federacije) i kuglaši  zagrebačke Grmoščice. Prošle godine u Evropskom kupu na stazama Funk arene u Bačkoj Topoli, kuglaši Metalca iz Gornjeg Milanovca su bili peti, a kuglašice zrenjaninskog Banata sedme, što je bio lep uspeh srpskog kuglanja…

Povezana vest:  Mg Mivela tim na Svetskom kupu u paraglajdingu

Kuglašice Šrechajma (Nemačka) i kuglaši mađarskog Repcelakija osvojili su prošle godine prva mesta u Kupu NBC Federcije. Repcelaki je i ove godine u ovom takmičenju i braniće trofej. Lane su kuglaši novosadskog Radničkog bili 13, a kuglaši  Kragujevca 16. u Kupu NBC federacije.