Članovi Upravnog odbora Kuglaškog saveza Srbije na sastanaku u Beogradu (predsedavao predsednik Uroš Dragojlović) prihvatili su ostavke selektora muške seniorske reprezentacije Srbije, šampiona sveta, Miloša Ponjavića i selektora kadetske muške reprezentacije Mirka Čukvasa.

Pre toga su, na predlog Stručne komisije KSS (Voja Gajinov – predsednik, članovi Aca Ljubenković i Ilija Ramić)  prihvaćeni izveštaji svih selektora sa seniorskog Šampionata sveta u Detenhajmu u maju (Miloš Ponjavić – seniori i Dragan Fatović – seniorke)  kao i sa pojedinačnog i ekipnog kadetskog Prvenstva sveta i pionirskog pojedinačnog Svetskog kupa takođe u Detenhajmu (Mirko Čukvas – kadeti i pioniri i Ljubomir Štetin – kadetkinje i pionirke).

Gajinov jer podvukao da nisu raspravljali i nemaju stav o ostavkama, jer nisu upoznati sa razlozima „niti imaju sve podatake“.

– Miloš Ponjavić koji je, između ostalog, sa seniorskom selekcijom Srbije osvojio četiri ekipne  svetske titule i bronzu i Mirko Čukvas koji je kao selektor seniorki i mlađih kategorija zabeležio brojne uspehe,  mnogo su zadužili srpsko kuglanje i zahvaljujem im se na svemu što su, uz  ogroman trud i entuzijazam, postigli sa svojim izabrancima – istakao je u zaključku Uroš Dragojlović, predsednik KSS.- Nastojaću svim silama da ih zadržim u našem sportu, za njih ćemo uvek imati mesta u forumima i komisijama, takvih stručnjaka ne smemo da s odreknemo jer ih imamo jako malo. Sručna komisija će najkasnije do Nove godine predložiti kandidate za ove pozicije, ne smemo da zaboravimo da su u maju iduće godine u Rumuniji dva Prvenstva sveta. Čestitke igračima i stručnom timu na zlatu muške reprezentcije, ali čestitke i seniorkama. Da mogu nagradio bih  sve igračice kao da u osvojile medalju, jer su pokazale izuzetnu borbenost i ovo ja naša najbolja ženska selekcija u poslednjih 15 godina. Kada se vrati Jasmina Anđelković biće to tim ogromnog potencijala. Pohvale zaslužuju  pionir Ilija Jevremović i pionirka Kristina Trošić, koji su nam sa Svetskog kupa u Detnhajmu doneli zlato i bronzu…

Direktor reprezentacije Milan Jovanović „Cvika“ je  istakao  je Ponjavić  mnogo dao srpskom kuglanju i da je u reprezentaciju uneo  dosta pozitivnih stvari, ali da je došlo, kao je naglasio „do zasićenja između selektora i igrača“ koje se, na sreću, nije osetilo u igri u Detenhajmu i osvojena je četvrta svetska titula:

Povezana vest:  Sportski savez Srbije daruje lopte i rekvizite

– Moram da pohvalim izuzetnu atmosferu u obe selekcije i to drugarstvo i međusobna podrška su  za svaku pohvalu. Navijali su jedni za druge, bila je to veoma pozitivna hemija  koja je uticala i na sjajne rezultate i šampionsku titulu. Loši rezultati kadeta i kadetkinja su nam velika opomena i još jedna potvrda da nemamo stručnjake u klubovima i zato ne smemo da se odreknemo ni jednog trenera…

U raspravi o izveštajima čulo se da ponovo nisu, u mnogim elementima, pružili odgovor na važna stručna pitanja (ako je bio uspeh -kako je postignut, ako ga nije bilo- gde se pogrešilo u selekciji, treningu,  pripremama…). Predsednik Uroš Dragojlović  je naglasio da su izveštaji  Fatovića i Čukvasa dobri, ali je  ukazao da selektor kadetkinja Štetin nije u izveštaju dao ni jedno objašnjenje i analizu  velikog neuspeha  na SP,  naglasivši da je kod kadeta peto mesto ekipe dobar plasman, ali da su u pojedinačnom delu rezultati  daleko od očekivalnih:

– U buduće očkujem od selektora ne samo da objektivno i kritički ocene rezultate svojih izabranika i kažu šta je bilo dobro ili loše,  već i da  ukažu da li je i sam savez mogao da im više i bolje pomogne, što bi nam bio dragocen putokaz – rekao je Dragojlović

Mladen Praštalo čan UO KSS je izneo i zabrinjavajući utisak posle SP za kadete:

-Atmosfera je bila izuzetna, ali su rezultati bili loši. Ni jedan naš reprezentativac i reprezentativka nisu pokazali da poseduju dobru tehniku kuglanja,  i to je za ozbiljnu stručnu analizu, jer preti opasnost da izgubimo generacije od kojih očekujemo da prate  rezultate seniora i seniorki…

Mirko Čukvas je istakao da se od 2007. kada su počeli Kupovi gradova za mlađe kategorije sa blizu 200 učesnika, stalno beleži pad  u brojnost i u kvalitetu posebno u periodu od pre pet – šest godina posle odlaska generacije u kojoj su bili sada dvojica najboljih mladih kuglaša sveta Kovačić i Robert Ernješi. Razlozi su, po njemu i objektivne prirode, pojedini klubovi-  rasadnici mladih ostali su bez kuglana, u nekim sredinama lokalna samouprava više ne finansira mlade…

Povezana vest:  Cuche osvojio spust u Kvitfjellu

-Rezultati podmlatka su zabrinjavajuć, ostali smo bez dobrih trenera po klubovima, a neki, na žalost,  nemaju ni pravog autoriteta. Potrebno je pronaći model da se stimulišu treneri da rade sa mladima, inače ćemo ostati bez reprezentacija u mlađim kategorijama – komentarisao je Đorđe Jovanić član UO KSS.

Radoslav Simović, član UO KSS, je  podvukao da će seniorska muška reprezentacija Srbije, gde igra „deset bisera svetskog kuglanja“  vladati svetom još deset godina, pa na talasu tih uspeha treba graditi strategiju  za stvaranja baze – igračke i trenerske. Sa Bosiljkom Božić, članom UO, se složio da kuglanja, koje je najuspešniji neolimpijski sport u Srbiji u 2016, nema  dovoljno u medijima i da je za svetsku titulu izostao i prijem u Ministarstvu omladine i sporta Srbije.

– Imamo zaključak UO KSS kako treba da se prave izveštaji i šta mora da sadrže. Stručna komisija mora da napravi takav „model“ jer izveštaji ostaju kao  veoma važan dokument  za potonje generacije. Statistka nam je sada dostupna  na internetu, pa ona nije najvažniji deo izveštaja, već to mesto pripada stručnim analizama  uspeha ili neuspeha – istakao je u raspravi potpredsednik KSS Zoran Stanojević „Šumar“.

Mirko Čukvas je obavestio da se povlači iz Takmičarske komisije KSS zbog zdravstvenih razloga  i predložio da ubuduće poslove sudijske i takmičarske komisije obavlja jedna osoba („komesar za suđenje“ i „komesar za takmičenje“).

Usvojen je kalendar takmičenja i propozicije za Super ligu Srbije  koja startuje 9. septembra. Oba dokumenta su, prema rečima predsednika TK KSS Miloša Mitrovića, bila dugo na javnoj raspravi a stigla su samo dva predloga, tako da  bi bilo krajnje nekorektno da, kada počne liga,  bude zlonamernih kritika  i  pitanja „zašto tako a ne ovako“. U propozicijama je promenjeno da  igrači igračice koji na utakmicama Super lige Srbije ne dođu dva puta na postrojavanje, ne mogu da igraju treću utakmicu. To se ne odnosi na dva igrača koji igraju u prvom bloku  i na zagrevanju su.  Sve promene su u skladu sa mađunarodnim pravilnikom VNBA NBC.

Povezana vest:  Peruničić: I dalje ćemo pomagati streljaštvo

Uroš Dragojlović je istakao da je Ministarstvo omladine i sport Srbije, kome se zahvalio na fanansijskoj podršci bez koje ne bi bilo ni  uspeha,  izdvojilo 600.000 dinara za kamp talenata, što je dovoljno za 28 polaznika. Kamp će se održati od  6. do 13. avgusta u Vrbasu. Ovaj grad, sa sjajnom kuglanom, dvoranom, atletskom stazom i bazenima biće domaćin i kampa Međunarodne kuglaške federacije VNBA NBC od  30. jula do 6. avgusta i u njemu će boraviti šestoro srpskih takmičara i takmičarki koje će odrediti selektori kadeta i kadetkinja.

Sastanku u novim prostorijama KSS na Obilićevom vencu 4, su prisustvovali i član UO KSS Predrag Kovačić,  selektori Dragan Fatović i Mirko Čukvas, svi članovi Stručne komisje, predsednik TK KSS Miloš Mitrović i predsednik Komisije za informisanje  Branimir Vasić.

Reprezentacija Srbije odigraće u pripremama za SP u Rumuniji iduće godine prijateljske mečeva sa Rumunijom  i Slovenijom u aprilu i sa Mađarskom u maju.

Prvi deo superligaške trke završiće se devetim kolom u 11. i 12.  novembra ove godine, a nastavak je  18. i 19. novembra. Liga će se završiti 24. i 25. marta 2018.

U Klužu u Rumuniji će se od 9. do 13. marta 2018. odigrati pojedinačni kadetski Svetski kup za kadete, od 14. do 19. maja ekipno i pojedinačno juniorsko Prvenstvo sveta i od 20. do 26. maja  seniorski pojedinačni Šampionat sveta.