U toku Šampionata sveta u Klužu održan je sastanak rukovodstva Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva – klasik (VNBA klasik) sa jednim brojem predstavnika nacionalnih kuglaških federacija, na kome su predstavljeni predlozi za izmene u takmičenjima pod okriljem ove federacije. Naglašeno je da će sve promene, ako budu usvojene, zaživeti tek od 2023.

Prema predlozima, koje su predstavljeni u pisanoj informaciji, ekipno Prvenstvo sveta za seniore preraslo bi u Evropski šampionat u seniorskim kategorijama, dok bi pojedinačni Svetski šampionati ostali sa prefiksom „Svetski“. Cilj je da se pokuša da na njima učestvuju i takmičari i takmičarke sa drugih kontinenata (Azija, Australija, Južna Amerika), jer je uvek lakše dovesti  pojedinca nego celu ekipu.

Predloženo je da se starosna granica za juniore pomeri sa 23 na 24 godine, tako da bi se organizovali pojedinačni i ekipni Šampionati Evrope za kategoriju „U 24“ (umesto „U 23“). Na njima bi se igrale sve discipline kao i do sada.

Na pojedinačnom seniorskom Šampionatu sveta igrale bi se, takođe, sve discipline kao do sada: pojedinačno klasik (64 učesnika), sprint (32), tandem miks (16) i pojedinačno – za kombinaciju.

Povezana vest:  SKIJANJE, Otkazan veleslalom za skijaše

Na budućem seniorskom ekipnom Šampionatu Evrope igrala bi se grupna faza, četvrtfinale, polufinale, meč za treće mesto i finale.

Veoma interesantan predlog je i da se takmičenja mladih (pioniri „U 14“, kadeti „U 18“ i juniori „U 23“) organizju u junu ili julu (ne u maju kao do sada).

Na osnovu prakse iz nekih drugi sportova, predloženo je da se ubuduće izmena igrača vrši uz pomoć zelenih kartona na kojima će pisati „E 1“ i „E 2“ za prvu izmenu, odnosno drugu. Karton bi se,  kada trener odluči, davao glavnom sudiji u ruke čime bi počeo postupak zamene.

Posle seniorskog ekipnog Šampionata sveta 2019. u Češkoj u Rokicanima (gde će se, pre toga, održati i pojedinačni pionirski Svetski kup i pojedinačno i ekipno juniorsko Prvenstvo sveta – „U 23“) održaće se i ekipni i pojedinačni Šampionat sveta za masterse (kuglaši i kuglašice preko 60 godina). Kvalifikacioni turniri za ovo takmičenje održaće se od novembra 2018. do februara 2019. Domaćini su Bačka Topola (Srbija, muškarci i žene), Strazbur (Francuska, muškarci), Blansko (Češka – muškarci i žene), Zaprešić (Hrvatska, muškarci i žene), Poing (Nemačka, muškarci), Stercing (Italija, žene) i Cerknice -Pivka (Slovenija, muškarci i žene). Igraće se 120 hitaca. Po četiri kuglaša, odnosno kuglašica, plasiraće se na Evropsko prvenstvo za masterse u Rokicanima. Upisnina za turnire biće 10 evra. Kuglaši i kuglašice moći će da igraju i više puta ako žele (uz upisninu) da bi popravili rezultat. Učesnici moraju da imaju takmičarske knjižice. Plasirani kuglaši i kuglašice posle turnira moraće da potpišu da će učestvovati na EŠ. Prihvatanje doping pravila potpisuje se u Rokicanima, gde mora da se pokaže i lekarski pregled. Dani za odigravanje kvalifikacionih turnira su petak, subota i nedelja (može i radnim danom uveče).

Povezana vest:  ZOI VANKUVER 2010, Kinezi prvi posle kratkog programa

Na EŠ za masterse u Rokicanima učestvovaće po 24 kuglaša i kuglašice, a discipline su pojedinačno – klasik i miks tandem (partneri ne moraju da budu iz iste zemlje). U pojedinačnom finalu posle kvalifikacija učestvovaće 16 najboljih. Igraće se i za plasman od 17. do 25. mesta. Biće mesta i za 24 tandem miksa. Predlog je da kotizacija za EŠ kvalifikovanih kuglaša i kuglašica bude po 70 evra.

Povezana vest:  SKVOŠ, Dutina druga na Balkanu

Do 2023. određeni su i domaćini šampionata u nadležnosti VNBA klasik- 2019. Rokicani (Češka) 7-30 maj: pojedinači pionirski Svetski kup („U 14“), ekipno i pojedinačno kadetsko Prvenstvo sveta („U 18“) i seniorski ekipni Šampionat sveta, kao i prvo Evropsko prvenstvo za masterse („U 60“), 2020. Tarnovo Podgorne (Poljska), 7-23. maj: pojedinačni Svetski kup za kadete, juniorsko pojedinačno i ekipno Prvenstvo sveta i seniorski pojedinačni Šampionat sveta i 2021. Plauen (Nemačka), 11. maj – 2. jun: pojedinačni pionirski Svetski kup, kadetsko ekipno i pojedinačno Prvenstvo sveta, ekipni seniorski Šampionat sveta i drugo Evropsko prvenstvo za masterse.

Za ova takmičenja slobodni su svi termini za organizaciju posle 2021.

Otvoren je konkurs i za izradu novog logoa za Ligu šampiona.