karpov_kzn_bolnica_grupnaŠAH VESTI, KARPOV U BEOGRADU

Karpov: Došao je poslednji trenutak za šah

 

karpov_bgd_kznVelemajstor Anatolij Karpov rekao je danas u Beogradu da se kandidovao za predsednika Svetske šahovske federacije (FIDE) zato što je „došao poslednji trenutak za šah“. Kaprov je Srbiji i šahovskim vlastima zemlje zahvalio na podršci u kandidaturi i rekao je da mu je drago što je u njegovom timu i najbolja srpska šahistkinja Alisa Marić, koja je kandidat za potpredsednika FIDE.

-Hvala Srbiji što podržava moju kandidaturu i drago mi je što je Alisa Marić u mom timu. Ovo je poslednji trenutak za šah. Došlo je vreme za promene, sam šahovski život zahteva novi pristup I profesionalno upravljanje – rekao je Karpov novinarima.

Povezana vest:  KUGLANJE, Domaćini kratkih rukava, Kristal iznenadio Apatinke

Ruski velemajstor sastao se danas i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, potpredsednikom vlade Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

-Razgovarali smo, naravno, o šahu. Sećali smo se ‘Meča stoleća’ (susreta selekcije Sovjetskog Saveza i ‘ostatka sveta’) u Beogradu (1970. godine), (šahovskih) Olimpijada u Dubrovniku (1950) i Skoplju (1972). Dobili smo podršku i mislim da treba vratiti nekadašnju popularnost šaha i značaj koji je imao – rekao je Karpov.

Prijemu u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje prisustvovali su velemajstor Svetozar Gligorić, glumci Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski, operski pevač Živan Saramandić, fudbalska legenda Dragoslav Šekularac i bivši predsednik Jugoslavije Zoran Lilić. Oni su došli da izraze podršku Karpovu.

Povezana vest:  KUGLANJE, Marina Jokić – Arpad Antal i Ana Marton – Dalibor Popov najbolji na Prvenstvu Srbije u miks parovima

karpov_kzn_bolnica_stoKandidat za predsednika FIDE pričao je posle prijema i o stvarima koje konkretno zamera sadašnjem rukovodstvu federacije, čiji je predsednik Kirsan Iljumžinov.

-Treba se boriti za povećanje nivoa organizacije i finansijskih uslova. Moramo da vratimo autoritet šampiona sveta i tog zvanja – rekao je Karpov.

Njegovu kandidaturu podržao je i njegov nekadašnji veliki rival, sa kojim je rivalstvo često prelazilo granice sporta, Gari Kasparov. Karpovu je podrška nekadašnjeg protivnika došla prirodno.

-Da razjasnimo, sadašnje vreme i stanje u savremenom šahu to zahtevaju, to je normalno. Koliko se ja sećam, a velemajstor sam već 40 godina, vrh šaha ujedinjeno zahteva promene – rekao je Karpov.

Povezana vest:  Grad Jagodina za sport u 2015. izdvaja 247 miliona dinara

-Procesi u poslednjih 15 godina smanjili su finansijske uslove, smanjili popularnost šaha i ugrozili samo zanimanje šahiste – rekao je Karpov.

Šampion sveta od 1975. do 1985. godine ima jako lepo mišljenje o današnjim vrhunskim igračima.

-Imamo divne igrače kao što su (Vladimir) Kramnik, (Veselin) Topalov, (Magnus) Karlsen, i predivnog šampiona (Visvanatana) Ananda. Konkurencija u vrhu postoji, ali FIDE mora mnogo da učini da bismo ih vratili na naslovne strane novina. Anand je treći put šampion sveta i treba da bude poznat i priznat kao što su bili prvaci pre njega – rekao je Karpov.

PHOTO: ataimages.rs