karpov_bgd_kznŠAH VESTI, KARPOV U BEOGRADU

Dačić: Pobeda Karpova bi bila važna i za srpski šah

 

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da bi izbor Anatolija Karpova za predsednika Svetske šahovske federacije (FIDE) bio značajan i za razvoj srpskog šaha i da je dobro što je taj šahovski velemajstor u svoj tim pozvao Alisu Marić.

Dačić i Karpov sastali su se danas u Beogradu. Karpov je u poseti Srbiji u sklopu svetske turneje na kojoj promoviše svoju kandidaturu za predsednika Svetske šahovske federacije (FIDE). Šahovski savez Srbije (ŠSS) je podržao njegovu kandidaturu.

Povezana vest:  BIATLON, SVETSKI KUP OSLO, Simone još jednom

U slučaju pobede Karpova u izbornoj trci, Srbiji će u administraciji FIDE pripasti mesto potpredsednika, a tu funkciju obavljaće reprezentativka Alisa Marić.

-Za nas je posebno važna odluka da u svom timu, kao potpredsednika, Karpov izabere našu šahistkinju. Alisa Marić bi tako postala jedini sportski funkcioner iz Srbije na najvišem mestu u nekoj sportskoj asocijaciji – rekao je Dačić.

-Vlada Republike Srbije se ne meša u rad sporskih organizacija, ali ga podržava i smatramo da bi izbor gospodina Karpova i Alise Marić bio od velikog značaja za razvoj i ponovni uzlet srpskog šaha – dodao je ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Von najbrža u Banskom

Dačić je ocenio da je ŠŠ doneo ispravnu odluku kada je podržao Karpovljevu kandidaturu I zahvalio ruskom šahovskom velemajstoru na podršci srpskom narodu u prethodinim decenijama.

Karpov je podsetio da je najbolji šahista sveta postao na šahovskoj Olimpijadi u Skoplju 1972. godine i istakao da će, ako postane predsednik FIDE, vratiti profesionalni nivo u šah.

-Promeniću odnos preme šahu ako postanem predsednik FIDE. Na Balkanu su uvek bila takmičenja viskokog ranga, a mi ćemo podržavati razvoj dečjeg i školskog šaha i vratiti profesionalni nivo u šah. Drago mi je što je Alisa u našoj ekipi – rekao je Karpov.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Austrijanci najbolji na otvaranju Svetskog kupa

Šahistkinja Alisa Marić rekla je da svoju kandidaturu smatra vrstom priznanja za sve što je Srbija učinila za razvoj šaha i zahvalila Karpovu što je pozvao u njegov tim. Marić je dodala da se nada uspehu na izborima koji će doneti promene u regionu, ali i na svetskom nivou.