ronald_lajlAMERIČKI FUDBAL, SAAF
Ronald Lajl – novi trener Vukova!
Nakon što su se rastali sa dosadašnjim trenerom Džonom Harperom, sa kojim su osvojili po dve titule u domaćoj Superligi i regionalnoj Centralno-evropskoj ligi američkog fudbala, beogradski Vukovi su za novog stratega odabrali Ronalda Lajla. Ovaj 59-godišnji Amerikanac jedan je od najzaslužnijih što je Ruben Drouns, sadašnji pomoćni trener Vukova, na koledžu izrastao u jednog od najboljih trkača, posle čega je usledila njegova NFL karijera krunisana osvajanjem Superboula sa njujorškim Džajantsima 2008. godine.
Upravo je Drouns i najzaslužniji za dovođenje u Beograd Lajla, koji je bio u ulozi ofanzivnog koordinatora na Mersed koledžu u vreme kada je prva prva NFL zvezda koja je stigla u Srbiju počinjao svoju karijeru.
-Oduševljen sam što ću ponovo sarađivati sa Rubenom, koji je i neverovatan kao osoba i kao sportista. On se stara o svakom igraču ponaosob, pravi je lider i veruje da je najvažnije da svaki igrač dostigne svoj pun potencijal. I, još nešto. Ruben i ja smo ostali veoma bliski prijatelji još od kada smo sarađivali na Mersed koledžu gde ne samo da je bio najbolji igrač kog sam imao na raspolaganju, već i najbolji igrač na treninzima. Za mene je on danas kao sin i raditi sa njim će svakako biti fantastično iskustvo – rekao je Lajl.
Na pitanje koliko je Drouns bio od pomoći kada se radi o informacijama o Srbiji u koju stiže iz Kalifornije, novi trener Vukova ima samo reči hvale.
„-Veoma detaljno sam pričao sa Rubenom o njegovom iskustvu i sve što sam mogao da čujem je „Sjajno, sjajno!“. Sviđaju mu se ljudi u Srbiji, veoma mu je prijala topla dobrodošlica a smatra da je vaša zemlja istovremeno i dinamična i lepa. Njegov entuzijazam me je naveo na to da prihvatim poziv. Sa druge strane, nakon svega što sam i sam saznao o Srbiji jedva čekam da doživim to iskustvo. Dosta znam o vašim sjajnim sportistima, pre svega zahvaljujući onome što sam imao priliku da na delu vidim u NBA ligi, pa i ne čudi što jedva čekam da stignem u Srbiju – ističe Ronald Lajl.
Iako je američki fudbal mlad sport kod nas, napredak je očigledan a Vukovi to potvrđuju dominacijom na međunarodnoj i regionalnoj sceni. Lajl namerava da taj nivo još više podigne.
-Najpre bih hteo da nastavimo sa dominacijom i uspesima na terenu jer oni koji vole Vukove i zaslužuju da imaju pobednički tim. Važno je da navijačima prikažemo veoma dopadljiv, brz i atraktivan američki fudbal, baš onakav kakav publika najviše i voli da gleda. Moj dugoročni cilj je da se nivo igre toliko podigne, da Vukovi postanu najbolji tim američkog fudbala u čitavoj Evropi – kaže novi strateg „čopora sa Ade“.
On dodaje da pred sebe i tim Vukova u startu namerava da postavi tri cilja.
-Tri su cilja predamnom ali i pred ekipom. Prvi je da tim mladićima u klubu bude zabavno dok se bave američkim fudbalom. Drugi je da nauče veštine neophodne za bavljenje ovim sportom i da usavrše njegove osnovne elemente, a zatim da se kroz kvalitne treninge brzo dođe do vidljivih pomaka u umeću igrača koje će im dugoročno koristiti – rekao je Lajl.
Novi trener Vukova na kraju naglašava i da namerava da iskoristi brojna poznanstva u postojbini američkog fudbala kako bi srpski igrači još više napredovali:
-Pored toga što sam trener, ja sam i NFL agent što mi je omogućilo da tokom karijere izgradim veliku mrežu poznanstava sa američkim koledžima i kolegama trenerima, a naravno i sa onima koji su u NFL timovima. Biću u kontaktima sa nekoliko desetina američkih univerziteta kako bih promovisao najbolje igrače Vukova ne bi li oni dobili šansu da kroz sportske stipendije usavrše svoje znanje u SAD i zaigraju potom u najjačoj ligi sveta. Iskreno, jedva čekam da vidim talenat u ekipi koju ću trenirati. Sa druge strane, nakon što u NFL-u ekipe početkom septembra odrede svoje konačne sastave za novu sezonu, postoji mogućnost da neko od onih koji se u ovom trenutku ne izbori za status prvotimca dođe sa mnom, u Vukove. Ali, za mene je oduvek važilo pravilo da na kraju, ko god da je u ekipi, igraju samo oni koji su u tom trenutku najbolji. Niko nema zagarantovano mesto, svako mora da se izbori za svoju poziciju u timu i pritom uopšte nije važno da li je u pitanju domaći igrač ili stranac – zaključio je novi trener Vukova Ronald Lajl.
Povezana vest:  Rekordna deveta pobeda Hiršera u Adelbodenu