macevanje_takmicenjaMAČEVANJE
„Trofej Beograda” u mačevanju u nedelju u SC „Voždovac” na Banjici
Internacionalno takmičenje Svetske mačevalačke federacije (FIE) „Trofej Beograda 2010.” u disciplini mač održaće se 10. oktobra u SC „Voždovac” na Banjici, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Turističke organizacije Beograda. Ovaj turnir ujedno će se bodovati za Svetski kup, to jest rang-listu najboljih mačevalaca sveta. Današnjoj konferenciji za novinare prisustvovali su, pored zvaničnika Mačevalačkog saveza Beograda i Sekretarijata za sport i omladinu, i naši predstavnici na ovom takmičenju Aleksandra Jevremović i Danilo Nikolić. Pokrovitelji manifestacije su Sekretarijat za sport i omladinu i Ministarstvo omladine i sporta.
Nikola Marković, predsednik Mačevalačkog saveza Beograda, rekao je da će  na ovogodišnjem, 55. po redu turniru učestvovati mnogo više zemalja i takmičara nego prošle godine. Ukupno je prijavljeno 68 mačevalaca i 38 mačevalki iz 17 zemalja, među kojima su predstavnici  Velike Britanije, Poljske, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Bugarske, Mađarske, Austrije, Italije, Nemačke, Izraela, SAD, Češke, Slovačke, Švajcarske i Slovenije.
Nikola Racković, generalni sekretar Mačevalačkog saveza Beograda, kazao je da će na ovogodišnjem turniru, u muškoj i ženskoj konkurenciji učestvovati ukupno 24 naša takmičara, a o prestižu samog takmičenja dovoljno govori i podatak da će u ženskoj konkurenciji učestvovati i Mađarica Emeši Sas, prvorangirana na svetskoj listi.
Naši mačevaoci Aleksandra Jevremović i Danilo Nikolić podsetili su da će na ovoj manifestaciji učestvovati svi naši reprezentativci koji se i inače takmiče u okviru Svetskog kupa. Oni su izrazili nadu da će, u izuzetno jakoj konkurenciji, ove godine ipak uspeti da postignu visok plasman.
Dragan Ćirić, predstavnik Sekretarijata za sport i omladinu, podsetio je da eliminacione borbe počinju 10. oktobra u 9 časova u Sportskom centru „Voždovac” na Banjici, a da finalne borbe počinju u 18 časova. On je naglasio da je ulaz besplatan i pozvao Beograđane i sve prijatelje mačevanja da dođu i prisustvuju takmičenju.
Prvi mačevalački klub u Srbiji osnovan je u Beogradu, 1881. godine. Danas se ovim sportom u Beogradu bavi 200 sportista organizovanih u deset klubova.
Povezana vest:  Srpske bodibilderke koristile doping na EP