SELEKTOR MIRKO CUKVAS SENIORKEKUGLANJE

 

Selektor Čukvas i kuglašice ocenjuju Šampionat sveta u Ricingu

 

Dobre vibracije za Sarajevo 2011!

 

Selektor ženske seniorske kuglaške reprezentacije Mirko Čukvas, poveo je na Šampionat sveta u Ricing čak tri debitantkinje i taj njegov potez bio je pun pogodak! Debitovale su Nataša Savić, Marija Gajin i Renata Vilov, sa medaljam iz Banjaluke 2008. došle su Zorica Barać (zlato u miksu), Nevenka Joković (srebro u sprintu) i Livia Santo (srebro – klasik).

– Pojedinačni Šamionat sveta u Ricingu bio je, za mene, neka vrsta testa šta imamo u ženskom kuglanju za ekipni šampionat sveta u maju iduće godine u Sarajevu – objasnio je ovaj izbor selektor Mirko Čukvas. – Natašu Savić i Renatu Vilov poveo sam da bih se uverio, na jakom takmičenju, koliko mogu i u potpunosti su opravdale očekivanje, posebno Renata Vilov. I Marija Gajin je, iako među najmlađima u reprezentciji, odlično podnela pritisak velikog takmičenja. Činjenica, da sada imam na širem spisku više od deset  imena, može samo da raduje, to su dobre vibracije pred Šampionat sveta i kroz pripreme i selekciju u januaru i martu iduće godine siguran sam da možemo da napravimo reprezentaciju sa dobrim izgledima na ekipnom prvenstvu sveta.

Čukvas je, takođe, zadovoljan i učinkom svojih izabranica:

– Prvo kolo, od šest kuglašica, prošle su pet, drugo kolo od pet – dve, koje su se probile i u četvrtfinale i šteta je što se ni jedna nije plasirala u polufinale, jer bi tada dobar utisak bio potkrepljen i medaljom, koju sam priželjkivao. Jer, nedostajalo je samo malo sportske sreće pa da bude još bolje. Sve su gubile zbog nekoliko slabih hitaca, ili jednog lošeg seta. U miksu, naš tandem Marija Gajin – Goran Čaluković je zaustavljen u četvrtfinalu i to zbog sopstvenih grešaka, a u sprintu je Nevenka Joković ispala u osmini finala posle razigravanja, koje je odgrala veoma loše! Sa druge strane, moram da ih pohvalim za zalaganje, trud, borbenost i  disciplinu. Jedino je Livia Santo igrala ispod svojih mogućnosti, ostale su dale maksimum.

renata vilov 33 PIONIRNajprijatnije iznenađenje bila je Renata Vilov, nekadašnja atletičarka, državna šampionka na 100 prepone 1997. kao takmičarka palićkog Ahilesa. Kada se klub raspao, počela je da kugla od 2004. u Pioniru pod nadzorom iskusnog Stevana Sekereša! Ima drugo mesto sa Pionirom u Ligi šampiona 2009. i treće mesto u Svetskom kupu ove godine, 2008. je bila treća na pojednačnom Šampionatu Srbije, a 2009. je osvojila tiulu u paru sa najboljom drugaricom Jasminom Vojnić Tunić, koja je zbog udaje prestala da kugla.

Povezana vest:  Poraz FON-a u prvom kolu turnira "EuroBelgrade 2012"

Došla je na Šampionat sveta, kako je priznala, sa željom da prođe što dalje i da se ne obruka rezultatima. Uspela je na oba fronta: u prvom kolu izbacila je Čehinju Hanu Vidermanovu sa 3:1 (552:572), u drugom veliko ime svetskog kuganja Nemicu Danijelu Kiker sa 3:1 (553:543), u trećem je bila bolja od Eve Budisove (Češka) sa 2:2 (587:578) a u četvrtfinalu je poražena od, kasnije „bronzane“, Hrvatice Željke Orehovec sa 2,5:1,5 (581:545).

– Prezadovoljna sam, ne samo zbog plasmana u četvrtfinale, već i kako sam igrala. Izgubila sam od vrhunske igračice Željke Orehovec, ali se nisam predala bez borbe. Možda bi i tu bilo bolje da nisam pogrešila u prvom setu i darovala joj pola boda – rekla je Renta Vilov i poželela da se njena najbolja drugarica Jasmina Vojnić Tunić vrati u kuglanje i sa njom zaigra na SP – Sada nas čeka Liga šampiona a potom i prireme za Prvenstvo sveta u Sarajevu. Oduševljena sam atmosferom u reprezentaciji, selektor Čukvas je uspeo da nas izuzetno motiviše i to je možda i najveći dobitak sa ovog takmičenja…

Nataša Savić, reprezentativka Apatina, takođe je debitovala na SP. Žreb je hteo da se u prvom kolu nađe na stazi sa Nemicom Renatom Kiker, jednom od najboljih kuglašica današnjice. Izgubila je sa 3:1 (598:562).

– Rezultatom mogu da budem zadovoljna, protiv mene pružila je najbolju igru. U drugom kolu je imala 50 čunjeva manje – objasnila je Nataša Savić. – Što se tuče miksa, imali sam priliku sa Goranom Ostojićem da prođem dalje, ali smo posle dva razigravanja izgubili od Nasihe Selimović i Đorđa Paštara iz BiH. U prvom je bilo 14:14, u drugom 13:12 za njih! Ali, takav je sistem, pravi rulet, pa ko ima više sreće.

Povezana vest:  BADMNITON, Kruna juniorske karijere srpskog mladog olimpijca

NEVENKA JOKOVICNevenka Joković, standardna prvotimka Pionira, došla je u Ricing kao vlasnica srebrne medalje u sprintu sa SP u Banjaluci. Međutim, dalje je otišla u klasiku, čak do četvrtfinala: pobedila je redom Estonku Kristu Zeik 2:2 (561:537), Mađaricu Eriku Šiklodi 3,5:0,5 (553:523), Čehinju Danu Vidermanovu 3:1 (528:525) i izgubila je od Čehinje Luci Vaverkove, koja je kasnije osvojila srebro, u četvrtfinalu sa 2,5:1,5 (579:575). U sprintu je prošla prvo kolo protiv Emeše Ajrizer (Mađarska) sa 2:0, a u drugom je izgubila do Nasihe Selimović (BiH) posle razigravanja 15:12!

– Jedna greška u meču sa Vaverkovom koštala me je plasmana u polufinale klasika – priznala je Nevenka Joković. – Biti među osam na Šampionatu sveta nije mala stvar, sa te strane sam veoma zadovoljna, ali kada analiziram šta sam mogla,  vidim da sam propustila šansu i u sprintu. Izgubila sam drugi set svojom krivicom, umesto da završim meč sa 2:0 igrala sam kuglaški rulet i izgubila…

Zorica Barać reprezentativka Apatina, je u Banjaluci 2008. osvojila zlato u miksu za Vilmošem Zavarkom. U Ricingu su izgubili u prvom kolu od hrvatskog tandema Marijana Livić – Matko Bulka na razgiravanje 15:13! U klasiku je u prvom kolu izbacila standardnu reprezentativku Slovenije Anju Kozmus 2:2 (565:544),  da bi u drugom neočekivano izgubila od Poljakinje Kinge Konope sa 3:1 (550:535). U sprintu je prošla prvo kolo protiv Makedonke Danče Giveske 1:1 (15:12), da bi u drugom kolu poražena od Rade Savić (Slovenija) sa 2:0.

– Mnogo sam želela, malo uradila. Dosta sam grešila, nisam bila koncentrisana, igrala sam teško, jer mi staze nisu „legle“. Poljakinji sam poklonila pobedu. Nisam zadovoljna, ne zato što  nisam prošla, već zato što nisam dobro igrala. U miksu smo ispali jer sam loše igrala u prvom, a Vili u drugom setu. Sa druge strane, uživala sam na ovom šampionatu u sjajnom druženju i odličnoj atmosferi u reprezentaciji. Odavno nije bilo tako dobro.

Marija Gajin, sa 23 godine, jedna od najmlađih reprezentativki, članica SPC Vojvodine, kaže da je želela među 16, da je plan ispunila, ali da žali što nije prošla i dalje. U prvom kolu savladala je Slovakinju Katarinu Valigurovu sa 2:2 (556:554) u drugom je poražena od Čehinje Dane Vidermanove 2,5:1,5 (545:534). U miksu je sa Goranom Čalukovićem prošla prvo kolo savladavši veoma jak par Slovenije Barbara Fidel – Mitja Gornik  posle 1:1 u setovima na dodane kugle 15:7, u drugom kolu su pobedili Nasihu Selimović – Ćorđa Paštara (BiH) sa 2:0 i u četvrtfinalu su izgubili od Gabrijele Kuharove i Milana Tomke (Slovačka) sa 2:0. Prvi set su završli 140:140 i izgubili poen u razigravanju 15:10 (dve dodatne kugle 7:7 i 8:3)!

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, NORDIJSKO TRČANJE 30KM, Prvo zlato Justine

– Nisam imala tremu koja me koči, već je bila pozitivna, nosila me je. Borila sam se za svaki čunj i sa te strane sam prezadovoljna, dala sama maksimum. Bilo je, na nesreću, nekoliko pogrešnih hitaca u pogrešnim trenucima i to me je koštalo i boljeg plasmana. Bogatija sam za jedno sjajno iskustvo, videla sam kako igraju najbolje svetske igračice – naglasila je Marija Gajin koja  ima čak četiri državne vicešampionske titule 2007, 2008, 2009. (pojednačno) i 2010. (kombinacija).

Livia Santo, vicešampionka sveta u klasiku pre dve godine u Banjaluci, bila je u Ricingu jedan od aduta selektora Čukvasa. Ispala je, međutim, u prvom kolu sprinta od Marijane Liović (Hrvatska) sa 2:0, a u klasiku je dogurala samo do drugog kola. U prvom je pobedila Bibiju Kerlu (BiH) sa 4:0 (577:505), u drugom je neočekivao izgubila od Austrijanke Ramone Altman sa 3:1 (554:549).

– Znala sam ove staze, igrala sam sa Pionirom Svetski kup 2007. i osvojili smo četvrto mesto. Zbog toga sam se nadala da ću moći da rušim 570 i više čunjeva, što je dobar rezultat za ovu kuglanu gde su, malte ne, svih osam staza različite. Moj hitac se, međutim, pokazao lošim, kuglana me nije nagrađivala dodatnim čunjevima, čak i kada sam dobro pogađala. Možda nije tako izgledalo, ali sam se jako trudila, bilo mi je krivo što taj trud nije imao i rezultatsku potvrdu.