U Nišu otvorena izložba „Vek igre – 100 godina olimpizma u Srbiji“

 

prijem kod gradonacelnika NisaPredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac i gradonačelnik Niša Miloš Simonović, sinoć su u Galeriji „Srbija“ u Nišu, otvorili izložbu „Vek igre – 100 godina olimpizma u Srbiji“.

Ova izložba, koja će posle Niša krenuti na put po Srbiji, je još jedan od segmenata kojim će naša zemlja obeležiti 100 godina Olimpijskog pokreta kod nas. Izložba hronološki prati razvoj sporta i olimpijske ideje u našoj zemlji predstavljajući širokoj publici veliku arhivsku građu koju baštini Muzej sporta i olimpizma. U postavci izložbe nalazi se i nekolicina eksponata koje naša javnost prvi put ima priliku da vidi poput olimpijske medalje Branka Martinovića, olimpijske baklje iz Seula, arhivskog dokumenta iz 1936. godine koji opisuje put kojim je prvi put u istoriji prenošena baklja iz Atine do Berlina uoči Igara i kada je prvi put prošla teritorijom Srbije. Građani Niša biće u prilici da do 18. januar posete izložbu.

Povezana vest:  KUGLANJE, Crvena zvezda uvek teži zvezdanim dometima

Fond sporta i olimpizma realizovao je izložbu u saradnji sa svojim osnivačima Olimpijskim komitetom Srbije i Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, ali i upravom grada Niša, Sportskim savezom Niša i Sportskim centrom „Čair“.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović je na otvaranju izložbe zahvalio svima koji su učestvovali u pripremi i dodao: „Posebno bih se zahvalio Muzeju sporta i olimpizma i Olimpijskom komitetu Srbije koji su dali Nišu privilegiju da ova velika izložba počne upravo u Nišu.“

izlozba 2Predsednik OKS Vlade Divac čestitao je građanima Niša njihov dan i iskazao veliko zadovoljstvo i čast što je u prilici da sa gradonačelnikom otvori izložbu: „Niš je grad koji je dao veliki broj Olimpijaca koji su postizali sjajne rezultate i promovisali našu zemlju na Olimpijskim igrama svih ovih godina. Kao centar juga Srbije značajno doprinosi razvoju sporta, pa se nadam se da će i ubuduće biti tako i da će ova izložba biti dodatni stimulans za podsticaj ulaganju u sport i promovisanje Olimpijskih vrednosti“.

Povezana vest:  Plušenku "zeleno svetlo" za amaterska takmičenja

„U 2010. godini svi ćemo zajedno proslaviti 100 godina Olimpizma u Srbiji, odnosno 100 godina od kada su osnivači Olimpijskog komiteta Srbije, na čelu sa Svetomirom Đukićem, uveli Srbiju u Olimpijsku porodicu. Ova izložba posle Niša krenuće na put po Srbiji i na neposredan i moderan način, afirmisaće Olimpijske vrednosti i približiće olimpijsku ideju svim našim građanima, a posebno najmlađim“, izjavio je Vlade Divac.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Šild pobednica slaloma u Kurševelu

Pre svečanog otvaranja izložbe „Vek igre – 100 godina olimpizma“, predsednik OKS prisustvovao je prijemu kod gradonačelnika Niša, Miloša Simovića, gde im se u razgovoru pridružila i Lidija Mihajlović, reprezentativka Srbije u streljaštvu, učesnica Olimpijskih igara u Barseloni i Pekingu i osvajač Kristalnog globusa u 2009. godini. Povodom Dana Niša, Lidiji Mihajlović je kao zaslužnom građaninu, juče uručeno i najviše priznanje grada.

Predsednik komisije Predsedništva OKS za kulturu i olimpijsko obrazovanje, Marko Stojanović, je pre otvaranja izložbe, u prostoru galerije, održao Olimpijski čas sa polaznicima Dečije sportske akademije, sa idejom da se deci na najneposredniji način približe olimpijske vrednosti poput fer pleja, težnje ka miru, borbe protiv dopinga, ali i istorija sporta i fizičkog vežbanja.