Evropske strelce ove godine očekuju dva šampionata Starog kontinenta. U martu će se boriti za medalje na Evropskom prvenstvu vazdušnim, a u septembru na EP malokalibarskim oružjem.

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem, koje će biti održano u Osijeku, u mnogo čemu će se razlikovati od dosadašnjih.

Šampionat će biti duži nego ranije. Prema preliminarnom raspored koji je objavila Evropska streljačka konfederacija, takmičarski program će trajati sedam dana (18 – 24. mart).

Značajna promena u odnosu na prethodna velika svetska i evropska takmičenja je raspored seniorskih nadmetanja. Kvalifikacije i finale u jednoj disciplini neće biti održani istog dana, što je uglavnom bila praksa  poslednjih decenija na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima, svetskim kupovima…

Povezana vest:  Simon Aman ušao u istoriju kao prvi Švajcarac koji je pobedio u Svetskom kupu

Na EP u Osijeku kvalifikacije u sve četiri pojedinačne olimpijske discipline (vazdušna puška i pištolj u obe konkurencije) na programu su 21. marta. Kvalifikacije u miksevima su dan kasnije, a u subotu, 23. marta biće održana sva četiri pojedinačna i oba finala u miksu.

Promenjen je i format ekipnog takmičenja.

Zaključno sa 2017. godinom, ekipni plasman je određivan na osnovu zbira rezultata sva tri člana tima u pojedinačnim kvalifikacijama.

Prošle godine borba za medalje u konkurenciji timova je prvi put bila potpuno odvojena od pojedinačnog nadmetanja. Na EP u Đeru 2018, svaki član tima je u kvalifikacijama ekipnog takmičenja pucao po 30 dijabola. Borba za medalje je potom nastavljena po novom formatu. Osam najboljih timova prolazili su u četvrtfinale, u kome su se međusobno sastajali po principu prvi iz kvalifikacija protiv osmog, drugi protiv sedmog… Pobednici četiri duela prolazili su u polufinale, posle kojih su održani meč za bronzu i za zlato.

Povezana vest:  Nastavlja se takmičarska sezone u ragbiju 13, za vikend četvrtfinale Kupa Srbije

U Osijeku će neće biti posebnih kvalifikacija za ekipe, već će se računati zbir rezultata sva tri člana tima iz pojedinačnih kvalifikacija.

Druga faza takmičenja, se kao i 2018, održava se po „kup sistemu“, uz manje izmene u sistemu bodovanja. Osam najboljih ekipa iz kvalifikacija prolaze u četvrtfinale, pobednici četiri duela u polufinale… U četvrtfinalu svaki član tima gađa po 20 dijabola, pobeđuje ekipa koja skupi više krugova. U polufinalu i finalu krugovi se sabiraju posle svake serije. Tim sa boljim rezultatom u seriji dobija dva poena, ukoliko je nerešeno svakom ide po poen. U polufinalu trijumfuje reprezentacija koja prva skupi 13, a u mečevima za medalju tim koji osvoji 16 poena.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Partizan ponovo gostuje Mariboru

Četvrtfinala ekipnog nadmetanja u svim disciplinama su na programu 22. marta, a polufinala i mečevi za medalje poslednjeg takmičarskog dana – 24. marta.

U juniorskom programu nije bilo značajnih promena uobičajenog rasporeda. U svakoj pojedinačnoj disciplini i miksevima kvalifikacije i finale će biti održani u istom danu. Juniorski deo EP u Osijeku završava se 20. marta, kada su na programu četvrtfinala, polufinala i mečevi za medalje ekipnog takmičenja.