Od 17-25. marta održava se 51. Osmomartovski međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja u organizaciji Šahovskog saveza Beograda i pod pokroviteljstvom grada Beograda-Sekretarijata za sport i omladinu. Osmomartovski turnir šahistkinja datira od davne 1965. godine i veoma je popularan kod šahistkinja i ljubitelja šaha. Turnir je dao veliki doprinos popularizaciji i razvoju drevne igre, kao i napretku talentovanih šahistkinja mnogih generacija. Na ovom turniru učestvovale su i najpoznatije šahistkinje sveta, među kojima i svetske prvakinje Nona Gadrindašvili i Maja Čubudranidze, što je pozitivno uticalo na sticanje ugleda Beograda kao svetske šahovske metropole. Posle turnira koji se igraju u Hestingsu (Engleska) i Vajk an Zeu (Holandija), Osmomartovski turnir je turnir sa najdužom tradicijom u istoriji šaha. 2009. godine poneo je laskavu titulu „Zlatnog turnira“, koja je dodeljena od strane Svetske šahovske federacije-FIDE.
Igra se 9 kola, po kružnom sistemu, svakog dana od 16 h. Turnir se održava u svečanoj sali restorana „Ser Gilles“ na Banjici i otvoren je za sve ljubitelje šaha, a mečevi se mogu pratiti i na sajtu Šahovskog saveza Beograda. Internacionalnog je karaktera, pa tako učestvuju i šahistkinje iz Bugarske, Rusije, Indije.
Svečana ceremonija otvaranja održana je u Dečijem kulturnom centru „Majdan“, gde se po završetku zvaničnog dela odigrala i pionirsko-omladinska šahovska manifestacija „Kraljica šaha“. Ovaj događaj okupio je najmlađe šahistkinje, a otvaranju su prisustvovali i švedski ambasador Jan Lundin, velemajstor Alisa Marić, gradski sekretar za sport i omladinu Dragana Belojević, kao i Darko Božić, predsednik organizacionog odbora Osmomartovskog međunarodnog turnira šahistkinja.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, Srbija vs Hrvatska - fotografije govore više od reči!