U nedelju 7. jula od 17 časova na stadionu Čika Dača, Serbian Bowl XV će dati šampiona Srbije za 2019. godinu. Trostruki uzastopni šampioni, Divlji veprovi Kragujevac jure svoju ukupno devetu titulu, dok SBB Vukovi Beograd pokušavaju da osmi put dođu do trofeja.

Ovo će biti i 11. finale u kojem će se večiti rivali sastati u domaćim takmičenjima, a skor je izjednačen! Obe ekipe slavile su po 5 puta: Veprovi su slavili u Serbian Bowl-u 2004. 2006. 2008. 2016. i 2018. godine, dok su Vukovi 2005. godine bili bolji u finalu kup takmičenja, a četiri godine uzastopno od 2011. do 2014. odneli su Serbian Bowl trofej u Beograd.

Povezana vest:  Grofovi jači za vod Spartanaca

Wild Boars su ove sezone bili dominantni. U Prvoj ligi Srbije ostvarili su 8 pobeda u 8 mečeva. Bili su nepobedivi u regularnom delu, a onda su u polufinalu savladali Novi Sad Wild Dogs rezultatom 35:12. Ove sezone u ligaškom delu Veprovi su pobedili Vukove na domaćem terenu sa 48:20. Tokom cele sezone američki igrači u sastavu Veprova kvoterbek Džejk Sison i trkač Nik Lasejn igraju odlično i predvode najefikasniji napad u Srbiji. Sison je bacio 22 tačdaun dodavanja i dodao još 4 trčanjem, dok je Lasejn postigao ukupno 15 tačdauna. Uz njih dvojicu veliku ulogu u napadu tokom sezone su imali Stefan Borković, Mihailo Novaković, Stefan Đurić i brazilac Pedro Mediči. Odbranu Veprova predvodi zvanično najbolji defanzivac lige Milorad Novaković, uz Ivana Radojičića, Nebojšu Mirkovića, Vladimira Radenovića i Predraga Šćekića.

Povezana vest:  ŠAH, Remi šahista, poraz šahistkinja

U ekipi Vukova ponovo će pod velikim znakom pitanja biti igranje američkog kvoterbeka Livaja Planta. Vukovi doduše imaju dva američka trkača Džoa Berdžerona i Džozefa Fergusona. Berdžeron je u dosadašnjem delu sezone istrčao za 12 TD, dok je Ferguson dodao 10. U regularnom delu sezone Beograđani su ubeležili šest pobeda i samo jedan poraz, a u polufinalu savladali gradskog rivala Plave zmajeve sa 44:21. Na tom meču na poziciji QB je igrao mladi Dimitrije Obradinović, a kroz vazduh odbrani Veprova će pretiti Nikola Simović, Miloš Kolibar i Zoran Todorović. Odbranu Vukova će predvoditi Ivan Nedeljković, Uroš Kolaković, David Jevremovića i Slavoljub Dukovski.

Povezana vest:  Sutra počinje 39. Genralna skupština Evropskih olimpijskih komiteta (EOK)

Na poluvremenu će biti dodeljene individualne nagrade: trkač Plavih zmajeva Ivan Pleva je MVP lige i najbolji igrač napada, igrač Veprova Milorad Novaković je najbolji odbrambeni igrač, a njegov saigrač Džejk Sison je najbolji strani igrač Prve lige Srbije 2019.

PHOTO:  Igor Lazarević