Na četvrtom turniru Svetskog kupa u sezoni, u Rio de Žaneiru (26. avgust – 3. septembar), učestvovaće 12 srpskih strelaca.

Prvi put posle dve godine u reprezentaciji je i Ivana Maksimović Anđušić, olimpijska vicešampionka u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava iz Londona 2012. godine. Ivana Anđušić Maksimović se pod nacionalnom zastavom poslednji put takmičila na Evropskom prvenstvu MK oružjem u Bakuu 2017. Posle je napravila pauzu zbog porođaja. Ove sezone se vratila takmičenjima i dobila poverenje stručnog štaba da se ponovo oproba na međunarodnoj sceni.

Od standardnih reprezentativaca izostaje samo strelac puškom Milutin Stefanović, jer se potpuno posvetio pripremama za Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem u Bolonji u septembru. Konačan sastav za EP u Bolonji biće saopšten posle državnog šampionata MK oružjem, koji će predstojećeg vikenda biti održan u Novom Sadu.

Povezana vest:  RAGBI 13, Srbija ubedljiva u Španiji

U Rio de Žaneiru će se, kao  i na prethodnim turnirima SK ove godine,  u svakoj pojedinačnoj disciplini deliti po dve olimpijske kvote po disciplini. Srpsko streljaštvo za sada ima četiri „vize“ za Tokio 2020. Ispunili su ih Zorana Arunović, Damir Mikec (pištolj), Milutin Stefanović i Sanja Vukašinović (puška).

Sastav Srbije za Svetski kup u Rio de Žaneiru

Puška, žene: Andrea Arsović (Partizan), Ivana Maksimović Anđušić („Akademija Maksimović“), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790) – sve tri vazdušna i MK puška trostav.

 Pištolj žene: Zorana Arunović (Olimpik 011), Jasmina Milovanović (Smederevo) – obe vazdušni i MK pištolj, Bobana  Momčilović Veličković (Bor 030) – vazdušni pištolj.

Puška, muškarci: Milenko Sebić (Crvena zvezda), Lazar Kovačević (Jagodina 92) – obojica vazdušna i MK puška trostav, Stevan Pletikosić („Čika Mata“) – MK puška trostav.

Povezana vest:  Četvorka gađa golubove u Granadi

Pištolj, muškarci: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov („Aleksa Dejović“) – svi vazdušni pištolj.

 Miks vazdušni pištolj: Arunović/Mikec i  Momčilović Veličković/Grgić. U takmičenju mikseva puškom nećemo imati predstavnike.

Stručni štab: Dragan Donević (šef stručnog štaba i selektor za pušku), Jelena Arunović (selektor za pištolj), treneri Ivan Manojović, Jasna Šekarić, Goran Mikec.

Poslednja šansa za „vizu“ za Putjen

Posle takmičenja u Rio de Žaneiru, poslednjeg u seriji SK 2019, biće poznat i spisak učesnika finalnog turnira Svetskog kupa, koji će u kineskom gradu Putjenu biti održan u novembru.

Na finalu SK nadmetaće se po osam najboljih strelaca u svakoj pojedinačnoj disciplini na osnovu bodova na turnirima Svetskog kupa u 2018. i 2019. godini. Osigurano učešće , bez obzira na broj osvojenih bodova, imaju i pobednici prethodnog finala SK, održanog pre dve godine, i osvajači medalja na Svetskom prvenstvu 2018.

Povezana vest:  JEDRENJE, Takmičenje mladih jedriličara počinje danas na Paliću

Od srpskih strelaca za turnir u Putjenu za sada su se plasirale Andrea Arsović, koja je na finalu Svetskog kupa 2017. u Nju Delhiju osvojila Kristalni globus za trijumf vazdušnom puškom, i Zorana Arunović, svetski vicešampion vazdušnim pištoljem. Vrlo blizu plasmana na završni turnir je i Damir Mikec, koji je na prvom Svetskom kupu ove sezone, u Nju Delhiju osvojio srebro. Trenutno se nalazi na petom mestu liste najboljih strelaca ovim oružjem na Svetskim kupovima u 2018. i 2019. godini.