detalj sa Predsednistva OKSProglašenje sportiste OK Srbije 17. decembra u Domu Narodne skupštine Srbije

 

Najbolji sportisti Srbije, najbolje ekipe i najuspešniji trener u 2010. u izboru Olimpijskog komiteta Srbije proglasiće se na svečanosti 17. decembra u Domu Narodne skupštine Srbije, saopšteno je na sednici Predsedništva OKS u Beogradu.

Od 1994. kada je održano prvo proglašenje, strelac Jasna Šekarić je osvojila šest titula najbolje sportistkinje (1994, 1995, 1997, 2000, 2004. i 2005.) a plivač Milorad Čavić tri (2003, 2008, 2009.). Vaterpolisti su neoprikosnoveni po broju titula najbolje muške ekipe, čak osam: 2001. i od 2003. do 2009.sedam uzastopnih! Ženska odbojkaška reprezentacija ima četiri uzastopne titule 2006.- 2009.

Povezana vest:  KUGLANJE, Beograd i Daniel Tepša oborili rekorde kuglane u Aranđelovcu

Prošle godine laureati su bili plivači Napa Higl i Milorad Čavić, vaterolisti i odbojkašice.

Prvi put najbolji trener proglašen je prošle godine. Priznanje je pripalo Dejanu Udovičiću selektoru vaterpolista. Lane su dodeljena i dva posebna priznanja OKS paraolimpijcimaBratislavi Perić i Draženku Mitroviću.

Na početku sednice predsednik OK Srbije Vlade Divac preneo je članovima Predsedništva pozitivne utiske sa 39. Generalne skupštne Evropskih olimpijskih komiteta održane u Beogradu krajem novembra, kao i o proslavi sto godina olimpizma u Srbiji i zahvalio se članovima Predsedništva na podršci. Divac je posebno podvukao da su najviši državni funkcioneri i predstavnici Grada Beograda  podržali i prisustvom uveličali ova dva značajna događaja za srpsksi olimpijski pokret i sport uopšte.

Povezana vest:  Afera o problemu rasizma u novozelandskom ragbiju

Sportski direktor OKS dr Branislav Jevtić, koji će biti vođa srpskih delegacija na zimskim i letnjim Olimpijskim festivalima mladih Evrope, saopštio je da  trenutno, za  zimski EJOF u Liberecu od 12. do 19. februara iduće godine, ispunjene kriterijume za učešće ima šestoro srpskih sportista.  Letnji EJOF održaće se od 23. do 30. jula u Trabzonu u Turskoj.

Povezana vest:  SOFTBOL, JUNIORSKI EVROPSKI KUP, Srbiji zlatna medalja

Usvojeni su i izveštaji trenera o učešću na prvim letnjim Olimpijskim igrama mladih u Singapuru na kojima su srpski sportisti osvojili tri medalje.

Međunarodne federacije sportova sa programa letnjih Olimpijskih igara u Londonu 2012. poslale su kriterijume i termine kvalifikacionih takmičenja. Na osnovu tih kalendara, usvojena je i usagalašena kategorizacija  Olimpijskog komiteta Srbije. Trenutno, Srbija ima četvoro kvalifikovanih sportista za London 2012, i to u streljaštvu: Zorana Arunović, Damir Mikec, Andrija Zlatić (svi pištolj) i Nemanja Mirosavljev (puška).