Širenje koronavirusa se sve više odražava na sportske događaje širom planete. Svetska streljačka federacija (ISSF) je takođe napravila značajne izmene u kalendaru takmičenja.

Svetski kup u Nju Delhiju je odložen, a Predolimpijski turnir u Tokiju otkazan.

Svetski kup u Nju Delhiju trebalo je da bude održan od 18. do 25. marta. Krajem prošle nedelje, domaćini su Svetskoj streljačkoj federaciji predložili nove termine, kao i da se turnir podeli u dva dela. Predlog je prihvaćen, i po novom kalendaru, takmičenja puškom i pištoljem u Nju Delhiju će biti održana od 5. do 12.maja, a nadmetanja u gađanju glinenih golubova u junu (2 – 9).

Povezana vest:  Mikec: Strelište u Pekingu mi donosi sreću

Indijski streljački savez je odlaganje zatražio posle odluke Vlade Indije da suspenduje vize  građanima Italije, Irana, Južne Koreje i Japana izdate 3. marta ili ranije. Vize odobrene kineskim građanima su suspendovane u februaru. Svi državljani ovih zemalja moraju da traže nove vize, a uslovi za izdavanje viza su, zbog koronavirusa, značajno pooštreni. Nove vize su neophodne i stanovnicima drugih zemalja koji su putovali u ugrožene države posle 1. februara.  Organizatori se nadaju da će se tokom aprila situacija popraviti i da će svi strelci koji budu želeli da učestvuju na turniru moći nesmetano da uđu u Indiju.

Povezana vest:  Srpski trio vodi trku na evropskim listama

Predolimpijski turnir u Tokiju bio je zakazan za sredinu aprila (16 – 26). Posle dogovora sa Svetskom streljačkom federacijom i dobijenih preporuka, Organizacioni komitet je odlučio da otkaže turnir. Domaćini i ISSF su se složili da bi održavanje takmičenja u trenutnim okolnostima bio preveliki rizik.

Do Olimpijskih igara u Tokiju (24.jul – 9.avgust) u kalendaru Svetske streljačke federacije su, sem Nju Delhija, još dva Svetska kupa – u Minhenu (samo discipline puškom i pištoljem, 2. – 9. jun) i Bakuu (sve discipline, 22.jun – 3. jul). U Nikoziji (Kipar) u toku je prvi turnir Svetskog kupa u gađanju glinenih golubova.

Povezana vest:  STRELIČARSTVO, Urošević protiv Rusa Dambaeva, Mioković protiv Kolumbijca Riohasa

Poslednje kvote za Olimpijske igre deliće se na Evropskom kvalifikacionom turniru, koji će u češkom Plzenju biti održan od 18. do 25.maja.