seniori Tepsa i Jokoviceva levo na postolju za nacije na SK u Rijeci 2009KUGLANJE

 

U Talinu četvro srpskih predstavnika

 

Kuglaški savez Srbije prijavio je za 19. pojednačni seniorski Svetski kup i deveti pojednačni juniorski Svetski kup, koji će se odigrati u Talinu (Estonija) od 10. do 13. februara, četvoro učesnika.

U seniorskoj muškoj konkurenciji za titulu će se boriti Vilmoš Zavarko (Sport, Podbrezova), svetski seniorski šampion pojedinčano i za kombinaciju prošle godine u Ricingu, dok će u omladinskom Svetskom kupu igrati državni šampion za juniore i kadete Robret Ernješi iz Sente Visa prom.

Povezana vest:  UMETNIČKO KLIZANJE; EP ŠKOTSKA 2012: Sedma evropska titula za Plušenka

U ženskoj kokunrenciji igraće dve kuglašice subotičkog Pionira. Za seniorsku titulu boriće se Nevenka Joković, dok će u juniorskoj konkurenciji igrati  Livia Santo.

Na Svetskom kupu za seniore u Rijeci  2009. Srbija je osvojila  dve seniorske bronzane medalje: Daniel Tepša i Nevenka Joković i u bodovanju nacija bila je druga iza Nemačke, a ispred Hrvatske.

U juniorskoj konkurenciji, Vilmoš Zavarko je 2009. u Rijeci ubedljivo trijumfovao, a Srbija je u bodovanju nacija bila prva ispred Nemačke i Slovačke. Juniorka Jelena Anđelković je ispala u četvrtfinalu od Anje Kozmus iz Slovenije, dok je Liva Santo poražena u prvom kolu od, kasnije, pobednice Nade Savić (Slovenija).

Povezana vest:  Divac zadovoljan nastupom reprezentacije na ZOI

U seniorskom Svetskom kupu, koji jse igra od 1989. kuglaši i kuglašice iz Srbije imali su mnogo uspeha. U ženskoj konkurenciji pobednice Svetskog kupa bile su Sanela Nović – Suturović 2001. u Budimpešti i Sandra Matešić 2002. u Klagenfurtu, dok su se bronzanim medaljama okitile Margit Tot 1991. u Budimpešti (dve, pojedinačno i kombinacija) i Nevenka Joković 2009. u Rijeci. U muškoj kokurenciji 1994. u Traminu i Italiji pobedio je Arpad Boroš, bronzane medalje osvajali su 1997. u Kelsterbahu u Nemačkoj Jovan Ćalić, 2000. u Halenu u Austriji Laslo Fekete i 2009. u Rijeci Daniel Tepša. Uz srebro u bodovanju nacija 2009. u Rijeci, osvojena je i bronza 2000. u Halenu.

Povezana vest:  RAGBI 13, Poraz Zvezde u Francuskoj, Dorćol u formi pred finale Kupa

U juniorskom pojednačnom Svetskom kupu koji se igra od 1999, uz zlato Zavarka 2009. u Rijeci, blista i bronza Čongora Baranja  2006. u Halenu u Austriji. U ženskoj juniorskoj konkurenciji Livia Santo je 2008. u Gostinu u Poljskoj osvojila bronzu. U bodovanju nacija uz zlato iz Rijeke 2009, osvojeno je i srebro 2006. u Halenu.