Dimnjak nekadašnje Elektrane Trbovlje slao je dim svom komšiluku na visini od 360 metara. Više nije u funkciji, a dvoje vodećih penjača sveta, Janja Garnbret i Domen Škofic rešili su da se suoče sa najvećim izazovom i najvišim dimnjakom u Evropi, koji se nalazi u njihovoj rodnoj Sloveniji… ali penjanje nije teklo glatko. Motivisali su se međusobno i bodrili. U trenucima se gubila snaga, a povremeni pad zaustavljala je sajla.

Rutu su osmislili specijalisti za penjanje i IFCS rute, Katja Vidmar i Simon Margon. Na putanji je bilo 13 polja koja su bili izazov, a najteži deo je bio na 257 metara visine. Ukoliko želite da virtuelno osvojite ovaj dimnjak zajedno sa Janjom i Domenom, na ovom linku možete korak-po-korak da pređete visinu od 360 metara – od samog tla preko najtežih prepreka do cilja.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Hiršeru veleslalom u Adelbodenu

Put u nepoznato trajao je skoro 12 sati, pao je mrak, a za Janju Garnbret, bio je to prvi pokušaj multi-pitch uspona, priznala je da se plašila. “Bila sam prestravljena pre uspona. Bila sam u strahu od pada, šta može loše sve da se desi, vertikalni pad stvarno deluje stravično. Trebalo mi je da padnem nekoliko puta kako bih se konačno opustila i razbila strah od toga.” Domen Škofic je imao iskustvo sa veoma zahtevnim usponima, što mu je pomoglo: “Dimnjak ipak jeste nešto potpuno drugačije od svega na šta sam se do sada peo. Gigantski je, mističan ovaj dimnjak. Osetio sam nelagodnost i strah od nepoznatog, ali sam se brzo sprijateljio sa dimnjakom, ruta je bila divna i izazovna. Jednom kad sam se potpuno fokusirao na penjanje, sve drugo je izletelo iz glave, samo sam uživao.”

Povezana vest:  NHL, Montreal nastavio uspešnu seriju protiv Phoenixa

Film pod nazivom “360 Ascent” prati celokupnu priču ovog dvojca, od prvog pokušaja do konačnog uspeha. Film je dostupan poptuno besplatno na Red Bull TV streaming platformi na ovom linku.