Šahovski klub Crvena zvezda pokrenuo je Biznis ligu u cilju popularizacije šaha među privrednicima i pojedincima koji bi svoje strateške i taktičke zamisli rado primenili i na tabli sa 64 polja.

„Pokretanjem ove lige Zvezda želi da okupi svoje navijače i ljubitelje i u šahu, a ujedno da podstakne uspešne i ostvarene igrače da podrže mlade talente i buduće velemajstore koji su deo Zvezdine škole šaha“, rekao je glumac Aleksandar Srećković Kubura, predsednik Upravnog odbora ŠKCZ.

Povezana vest:  KUGLANJE, Čukvas okupio kandidatkinje za Šampionat sveta u maju u Sarajevu

Za učešće u novoj ligi  već se prijavilo više od 20 ekipa eminentnih srpskih kompanija. U prvom krugu kvalifikacija, koje su održane juče, učestvovali su vrsni šahisti iz brojnih IT kompanija među kojima su se istakli Fractal, Triton, TNation i drugi. Najbolji plasman među privrednicima osvojio je Alan Albulj iz Extreme doo sa dobijenih 6 od 8 partija i najvećim brojem poena ostvarenim za svoju ekipu. Kao gostujući tim na takmičenju snage su sa iskusnim šahistima ukrstili i pioniri šahovskog kluba Crvena zvezda, a najmlađi učesnik je bio 11-godišnji Lazar Petronijević

Povezana vest:  Ski i snowboard vikend na Kopaoniku

Kvalifikacije su, zbog epidemiološke situacije, održane na platformi Lichess u skladu sa pravilima online šaha. Prvo kolo šahovske biznis lige trajaće do 30. decembra, a poziv za učešće u Biznis ligi je i dalje otvoren. Više informacija je dostupno na zvaničnom sajtu kluba https://sahklubcrvenazvezda.rs/

Šahovski klub Crvena zvezda osnovan je 1945. godine i u njemu su igrala naša najveća imena ove drevne igre – Ljubomir Ljubojević, Svetozar Gligorić, Vera Nedeljković, Bora Ivković i mnogi drugi. Šahisti Zvezde osvojili su 14 medalja na šahovskim olimpijadama,  a postigli su i velike uspehe na evropskim prvenstvima i raznim međunarodnim takmičenjima.

Povezana vest:  Forbs: Hokejaški klub Toronto vredan milijardu dolara